IBM G5-mainframe luidt einde bipolaire chips in

Nieuwste generatie S/390 ziet het licht

IBM onthulde vorige week de vijfde generatie (G5) van zijn S/390-mainframes. Deze machines draaien op de snelste Cmos-processoren die het bedrijf tot nog toe heeft ontwikkeld. De fabrikant lijkt hiermee het einde in te luiden van de duurdere bipolaire ECL-processoren (emitter-coupled logic) die Amdahl, Hitachi en IBM zelf jarenlang gebruikten.

IBM dumpte bipolaire chips in 1994 en steunt sindsdien op zijn parallelle sysplex clusteringtechnologie om servers te leveren met dezelfde schaalbaarheid als de bipolaire machines van zijn concurrenten. Amdahl vervangt zijn ECL-machines op dit moment door zijn nieuwe Millennium 700-serie. Ondertussen eigent IBM zich op voorhand een terreinwinst toe met zijn toekomstige systemen met de nieuwe processoren. Een enkele G5-chip levert een prestatieniveau van 115 mips (miljoen instructies per seconde. Het topmodel kan tien turbo-processoren van elk 130 mips bevatten die dan in totaal 900 mips halen. Bovendien zijn de nieuwe mainframes ook nog uitgerust met meer geheugen en een grotere bandbreedte voor communicatie (I/O). De G5-servers verschijnen echter eind augustus pas op de markt.

Kanttekeningen

Analisten, waaronder onderzoeksbureau Gartner, zeggen dat het einde van de ECL-technologie definitief arriveert zodra de turbo-versies van IBM's G5-processoren, bekend onder de codenaam Symphony, uitkomen. Deze extra zware chips zouden naar verluidt wel 130 mips per stuk aankunnen. Gartner plaatst wel de kanttekening dat de multiprocessor-capaciteiten van de G5 weliswaar verbeterd zijn, maar nog steeds onder het niveau van bipolaire systemen liggen. IBM beweert dat deze aanstaande mainframes de 700-serie van Amdahl en de Skyline M2000-systemen van Hitachi en Comparex naar de kroon steken. Gartner wacht echter op concrete referentiegegevens over de G5 die IBM in het derde kwartaal vrijgeeft. De systeemleverancier beweert al sinds 1997 dat Gartner de prestaties van de concurrerende Skyline-machines met zeker 10 procent te hoog inschat.

Vroeg

IBM is overigens ongebruikelijk vroeg met de aankondiging van zijn nieuwe mainframes. Gartner wijt dit aan de negatieve verwachtingen voor het tweede kwartaal. "Ze willen S/390-klanten overtuigen om op koers te blijven. Om, zo mogelijk, zelfs tussenoplossingen te accepteren voor capaciteitsproblemen totdat de nieuwe mainframes daadwerkelijk geleverd worden." IBM zegt al sinds januari gesprekken te voeren met gebruikers van zijn G4-systemen en daardoor nu al honderden G5-klanten in de rij heeft staan. Het bedrijf onthult geen prijzen, maar naar verwachting kost een complete G5-machine 6000 dollar per mips. Een half jaar geleden kostten S/390-mainframes met G4-processoren nog 7000 dollar per mips.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-15T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.