Overheid rijdt telecom in de wielen

Sector protesteert tegen gesubsidieerde glasvezelnetwerken

Lokale overheden concurreren met telecombedrijven doordat ze glasvezelnetwerken financieren en aanleggen. Daarnaast zitten gemeenten telecombedrijven dwars door ten onrechte belastingen te innen en de kosten voor graafwerkzaamheden op te drijven.

Dit stelt de telecomsector bij monde van de pas in het leven geroepen belangenvereniging Groep Graafrechten in de petitie 'De noodklok wordt geluid'. Behalve KPN hebben alle in Nederland actieve telecombedrijven met een vaste netwerkinfrastructuur de petitie ondertekend. KPN en de belangenvereniging voor Nederlandse kabelbedrijven Vecai ondersteunen de actie wel. Groep Graafrechten komt voort uit ACT, de Associatie van Competitieve Telecomoperators, die zich al langer buigt over de wet- en regelgeving voor telecommunicatie in Nederland.

Dubieus

De groep stelt dat veel gemeenten ten onrechte belasting innen over lege mantelbuizen voor glasvezelkabels. Deze precario voor grondgebruik is onterecht omdat die 'ducts' volgens de groep deel uitmaken van openbare telecommunicatiewerken. Deze zijn juist vrijgesteld van die vorm van belasting om de sector niet op torenhoge kosten te jagen. De heffing is niet nodig, omdat de centrale overheid alle gederfde belastinginkomsten vergoedt.
Ook een aantal graafrechten slaan teveel in het voordeel van gemeenten door aldus de groep. Vaak rekenen gemeenten telecomaanbieders onnodig hoge kosten voor het herbestraten doordat ze met vaste aannemers werken. De sector kan dit goedkoper zelf. Ook moet de rekening voor het verplaatsen van telecomkabels niet automatisch naar de eigenaren van deze infrastructuur gaan. Als een gemeente commercieel voordeel geniet bij de verplaatsing, dan moet ze ook deze rekening betalen. De belangenvereniging doet een oproep om de graafrechten explicieter uit te werken in de later dit jaar aan te nemen telecommunicatiewet.
Verder ageert de groep tegen de vele door lokale overheden gesponsorde glasvezelinitiatieven. De overheid is in dergelijke gevallen concurrentievervalsing aan te rekenen, doordat ze optreedt als aanbieder van telecommunicatiediensten en ze tegelijkertijd het graafwerk van marktpartijen reguleert. Deze dubbelrol is uiterst dubieus. Alleen bij aantoonbaar marktfalen zijn subsidies gerechtvaardigd, aldus de belangenvereniging. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-09T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.