Cyrix gaat strijd aan met Intels Celeron-processor

Met een eigen slanke processor neemt Chipfabrikant Cyrix, dochteronderneming van National Semiconductor, het rechtstreeks op tegen de nieuwe Celeron van Intel. Cyrix lanceerde de chip, genaamd M II 300, zelfs een dag eerder dan Intels lichte processor voor goedkope computers.

De M II is met zijn kloksnelheid van 300 MHz sneller dan de 266 MHz Celeron en kost 180 dollar per stuk bij bestellingen vanaf duizend exemplaren, tegen 155 dollar voor die van Intel. Cyrix beweert dat zijn slanke processor echter een veel hoger prestatieniveau haalt en zelfs vergelijkbaar is met de zware 300 MHz Pentium II-chip.
Intel heeft een relatief klein aandeel in de markt voor goedkope, slanke computers waar vooral Advanced Micro Devices (AMD) en Cyrix regeren. Het laatstgenoemde bedrijf speelt met zijn nieuwe chip in op de verdenkingen dat Intels Celeron een haastklus was en door het ontbreken van een Level 2 cache-geheugen weinig presteert. Tot nog toe is er echter maar een PC-producent die de M II ondersteunt, te weten het Amerikaanse Cybermax Computer. Cyrix werpt tegen dat het nu nog onderhandelt met diverse fabrikanten.  JB
 
Natsemi ontwikkelt computer-op-chip
National Semiconductor (Natsemi) heeft plannen om een complete PC op een enkele chip te plaatsen om daarmee de prijs van computers drastisch te verlagen. De Amerikaanse processorfabrikant verwacht dat deze nieuwe, krachtige chip tegen het midden van volgend jaar gereed is. De 'PC-processor' wordt dan verwerkt in werkstations en draagbare computers. Het bedrijf zegt meer dan twaalf aparte chips te kunnen vervangen door één processor met een omvang van ongeveer anderhalve vierkante centimeter.
Dankzij die chip worden computers kleiner en geruislozer. Bovendien zouden notebooks door het lagere stroomverbruik langer opereren op bestaande batterijen. Andere mogelijkheden zijn een hogere kloksnelheid en ingebouwde functionaliteit voor communicatie en grafische verwerking. De nieuwe 'PC-chip' wordt om de microprocessorkern van dochteronderneming Cyrix heen gebouwd. Natsemi wil met dit product "de markt voor instapcomputers, die het afgelopen jaar zo snel is gegroeid, uitbreiden". Analisten menen dat de chip de prijs van een PC naar 400 dollar kan drijven.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-01T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.