Managed hosting door True

Slag om ict als nutsmiddel

Bea en Veritas werken nauwer samen

Veritas en Bea Systems gaan gezamenlijk de strijd aan met IBM, Oracle en Sun op het gebied van ict als nutsmiddel. De twee softwaremakers hebben een overeenkomst gesloten om hun producten samen te ontwikkelen, verkopen en vermarkten.

Veritas brengt zijn software voor het beheren van op de server draaiende applicaties en voor het bouwen van clusters in. Deze producten moeten gaan samenwerken met Bea's Weblogic applicatieserver en zijn Tuxedo transactieverwerker. De op Java gebaseerde software van Veritas en Bea kunnen nu al samen ingezet worden, maar de bedrijven willen nauwer samenwerken op het gebied van ontwikkeling. Dit moet leiden tot betere en goedkopere mogelijkheden om processorkracht te verdelen over bedrijfsapplicaties.
Beide partijen claimen dat hun oplossing meer open is dan die van hun concurrenten. "Tot nu toe vereiste de inzet van een geïntegreerd applicatieplatform als ict-nutsmiddel dat de software en hardware van een en dezelfde leverancier afkomstig waren", aldus William Hurley, analist bij de Enterprise Application Group. "Deze samenwerking geeft klanten een alternatief doordat het mogelijk is om met heterogene hardware en software een geïntegreerde nutsmiddelinfrastructuur te bouwen." Andere leveranciers, zoals bijvoorbeeld Hewlett-Packard, leveren ook software voor nutsmiddelen die werkt met de producten van Bea. De samenwerking met Veritas biedt klanten echter een andere keus, laat Bea-cto Benjamin Renaud in een persbericht weten.

Concurrentie

Door de samenwerking kunnen Bea en Veritas de concurrentie aan met grotere technologieleveranciers zoals IBM, Sun en Oracle. Deze hebben de laatste maanden initiatieven gelanceerd voor ict als nutsmiddel. Bea maakt middleware en Veritas bouwt software om bijvoorbeeld opslag en servers te beheren. Geen van beide heeft een voorkeur voor een bepaald hardwareplatform, zoals de concurrentie. Bea's grootste concurrent is IBM, dat het gebruik van open-broncodesoftware adviseert voor applicatieontwikkeling. "Maar open broncode is niet hetzelfde als een open platform", zegt Renaud. "Sommige delen van IBM's software is hun eigendom, andere delen zijn open." De omzet die Big Blue haalt uit de verkoop van software is kleiner dan die uit hardware en dienstverlening, terwijl Bea zich juist toelegt op de verkoop van software. In dat licht zou de samenwerking tussen Bea en Veritas ook wel eens interessant kunnen zijn voor Dell, dat zich ook op de markt voor 'ict uit de kraan' begeeft. Gezien de verschillende belangen van de partijen en het ontbreken van Dells eigen besturingssysteem, is het niet ondenkbaar dat de hardwarefabrikant zich in de toekomst aansluit bij Bea en Veritas.
Veritas, een grote speler in de opslagsoftwaremarkt, lijkt het meest baat te hebben bij de overeenkomst, omdat het al langer probeert een plekje voor zichzelf te creeeren op de server. Door mee te liften op de populariteit van Bea's Weblogic Server ziet het een kans om die plek te veroveren. Voor Bea zullen de Veritas-uitbreidingen het vlees op de botten van zijn platforms worden, aldus analistenbureau Butler Group. Beide bedrijven profiteren van het feit dat ze een completere set ict-middelen kunnen bieden.

Bundels

Op dit moment hebben de twee bedrijven drie softwarebundels op stapel staan. De eerste is een samenvoeging van de Indepth-software van Veritas en Bea's Weblogic Server. Deze houdt de uitvoering van applicaties bij en geeft gebruikers de mogelijkheid deze te optimaliseren.
De volgende bundel combineert Veritas' Cluster Server met de Weblogic Server. Het idee hier achter is een applicatie-serverconfiguratie te maken die altijd in de lucht is. Weblogic kan in plaats van op dure Unix-machines ook op goedkopere Linux-servers worden gedraaid. Dit is de enige bundel die nu al verkrijgbaar is.
De laatste combinatie bestaat uit de Opforce-software van Veritas die wederom op Weblogic draait. Veritas kreeg Opforce in handen bij de overname van Jareva, eind juni vorig jaar. Het is bedoeld om delen van de software-implementatie en het beheerproces te automatiseren. In de tweede helft van dit jaar wordt gestart met de verkoop. De Indepth-software wordt vooralsnog alleen door Veritas verkocht, maar het bedrijf benadrukt daarbij dat bepaalde delen wel nauw zijn geïntegreerd met Weblogic. Het is niet bekend wanneer de bundel precies op de markt komt.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-30T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.