Tekort netwerkspecialisten bedreigt Nederlandse economie

Met name mkb is slachtoffer van krapte arbeidsmarkt

De acute tekorten aan netwerkspecialisten brengen de West-Europese landen in economische problemen. De situatie op de arbeidsmarkt neemt met name in Nederland en België ernstige vormen aan. In 2002 zal in ons land een tekort van meer dan 58.000 netwerkprofessionals bestaan. Dit blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau IDC.

De krapte op de arbeidsmarkt voor netwerkspecialisten escaleert. Het onderzoek 'The Internet economy, an employment paradox' van IDC geeft aan dat het gat tussen vraag en aanbod van deze automatiseerders in West-Europa de komende jaren alleen maar groeit. Deze onevenwichtige situatie heeft gevolgen voor de economie. De salarissen die door de groeiende vraag omhoog gaan, leiden tot hogere kosten en dientengevolge lagere winsten voor bedrijven. Op deze manier dreigen de West-Europese landen verder achter te raken op bijvoorbeeld Amerika.
Met name het midden- en kleinbedrijf (mkb) is het slachtoffer van de krappe arbeidsmarkt. Ondernemingen van deze omvang zijn sterk afhankelijk van het aanbod van de universiteit en hogescholen. Het mkb heeft niet voldoende middelen om mensen om te scholen.

Internet

De vraag naar netwerkspecialisten neemt toe door het groeiende gebruik van Internet. Volgens IDC hebben aan het eind van dit jaar meer dan 63 miljoen mensen in West-Europa een aansluiting op dit wereldwijde netwerk. In 2002 verhandelt deze regio voor ongeveer 223 miljard dollar (457 miljard gulden) over Internet. Door deze ontwikkelingen ontstaat er steeds meer behoefte aan automatiseerders die netwerken kunnen ontwerpen, bouwen en beheren.
In 2002 hebben de West-Europese landen samen 1,6 miljoen van deze specialisten nodig. Dit jaar zullen slechts iets meer dan één miljoen mensen zich op deze arbeidsmarkt aanbieden. Er ontstaat de komende drie jaar derhalve een tekort van zeshonderdduizend netwerkspecialisten. In Nederland zijn in 2002 121.600 professionals nodig en er komen er 63.000 beschikbaar; een gat van 58.600 automatiseerders.
Het verschil tussen vraag en aanbod zal het grootst zijn in Duitsland, waar een tekort ontstaat van 188.225 mensen. De cijfers van IDC over de toename van de tekorten tussen 1998 en 2002, geven aan dat België en Nederland de situatie het minst onder controle hebben. In België neemt het tekort aan netwerkspecialisten de komende jaren met 24 procent toe, in Nederland met 23 procent. In landen als Duitsland, Frankrijk en Spanje bedraagt de groei ongeveer 15 procent.

Maatregelen

Om te voorkomen dat de ontwikkeling van de automatisering in West-Europa stagneert door de situatie op de arbeidsmarkt, spoort IDC de overheden aan direct maatregelen te treffen. Ministeries moeten relaties aanknopen met het bedrijfsleven en universiteiten om de IT-opleidingen te promoten. Landen, waarin dergelijke samenwerkingen al bestaan, hebben hiervan geprofiteerd. IDC noemt als voorbeelden Frankrijk, Duitsland, Italië en Engeland. De allianties zijn echter niet vergaand genoeg om de problematiek in het geheel op te lossen.
Het bedrijfsleven is op zijn beurt genoodzaakt hogere salarissen te betalen voor de netwerkspecialisten. Verder moeten ze investeren in scholing van nieuwe werknemers. Daarnaast zullen ze zich gaan richten op de arbeidsmarkt in Azië en Amerika.
 
Samenwerking Cisco en Haagse opleiding
Het regionale opleidingscentrum Haaglanden heeft met netwerkleverancier Cisco een samenwerkingsverband gesloten om studenten op te leiden in ontwerp, installatie en onderhoud van netwerken. De Onderwijsgroep Haaglanden neemt als eerste Nederlandse instelling deel aan het Cisco Networking Academy programma.
Deze opleiding is door Cisco in 1997 gestart in Amerika en heeft als doel het tekort aan geschoold IT-personeel weg te nemen. Het programma loopt in 27 landen. Het bedrijf heeft een curriculum ontwikkeld, waarmee studenten in 280 lesuren de benodigde netwerkkennis voorgeschoteld krijgen. Verder verrichten de deelnemers opdrachten bij bedrijven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-30T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.