Edunet stimuleert Internet via kabel

Keuze ministerie voor Enertel is overwinning voor kabelmodem

De kabelmodem heeft de eerste slag gewonnen van de Adsl-techniek. Dit zegt projectleider Fred Kappetijn van Enertel als reactie op de keuze van het ministerie van Onderwijs om zijn organisatie de opdracht te geven de pilot van het landelijk onderwijsnetwerk Edunet te starten.

De telecomgroep van energiebedrijven en kabelexploitanten kreeg na de Europese aanbesteding de voorkeur boven PTT Telecom, die nu eerste reserve is. De overheid heeft gekozen voor de groep van Enertel en dertien kabelmaatschappijen omdat deze de voordeligste offerte heeft gedaan. Enertel denkt het volledige Edunet te kunnen aanbieden voor 135 miljoen gulden per jaar. "De ontwikkeling van de kabelmodem is verder dan Adsl; bovendien is deze techniek een stuk goedkoper", aldus Kappetijn. Op dit moment biedt PTT Telecom met de Adsl-techniek snel Internet aan in een Amsterdams experiment.

Pilot

Enertel zal vanaf 1 oktober dit jaar een testproject voor Edunet starten. Dit zal een half jaar duren. Vanwege de vertraging die de aanbesteding heeft opgelopen, zal Enertel verzoeken de pilot pas in november aan te vangen. In deze testperiode krijgen ongeveer 350 voorhoedescholen een aansluiting op dit landelijke netwerk. Het project kost twaalf miljoen gulden.
Na de testfase komen in totaal twaalfduizend scholen, bibliotheken, musea en dienstenaanbieders in aanmerking voor een aansluiting op Edunet. Uiteindelijk zullen 2,6 miljoen leerlingen via het Edunet multimediaal gaan leren. Het is nog niet zeker of Enertel het volledige project mag uitvoeren. "Maar dan moeten we het wel ontzettend verknoeien", zegt Kappetijn.

Samenwerking

De telecomaanbieder verwacht dat de opdracht, waarbij de overheid als eerste klant optreedt, de ontwikkeling van Internet-diensten via de kabel stimuleert. "Bovendien ontstaat er nu een samenwerking tussen de kabelmaatschappijen op landelijk niveau. We zullen onze netwerken koppelen", meent Kappetijn. De projectleider denkt dat er voor bijvoorbeeld de gezondheidszorg of een landelijke publieke dienst een soortgelijk extranet kan ontstaan als Edunet. Volgens het ministerie zal het volledig onderwijsnetwerk op zijn vroegst in 2002 tot stand komen. Kappetijn verwacht dat het sneller kan.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Voor internet via de kabel kijk op Internet via Kabel

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-24T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.