Windows 98 komt mét Explorer eind juni uit

Microsoft gaat confrontatie met Justitie niet uit de weg

Microsoft heeft de geruchten bevestigd dat het zijn nieuwste besturingssysteem Windows 98 op 25 juni lanceert.

Dat is slechts zes dagen voor het verstrijken van de door Microsoft zelf gestelde deadline van 'de eerste helft van 1998'. Een versie voor het opwaarderen van een reeds aanwezig besturingssysteem gaat 109 dollar kosten; de volledige versie is 209 dollar. De eerste protesten over deze prijzen zijn al gehoord; Windows 98 is slechts een lichte verbetering ten opzichte van zijn voorganger.
De software moet nu binnen vier weken aan PC-fabrikanten worden geleverd, zodat zij het besturingssysteem kunnen voor-installeren op hun systemen. Dat laat nog maar weinig tijd over voor het Amerikaanse ministerie van Justitie om een rechtszaak tegen Microsoft te beginnen voor de vermeende koppelverkoop van de Explorer-browser en Windows. Een dergelijke aanklacht kan nog worden ingediend nadat PC-producenten de omstreden software leveren met hun computers, maar dat zal tegenstand ondervinden van leveranciers en eindgebruikers die dan inkomen kunnen verliezen. Topmensen van Microsoft hebben vrijdag nog overleg gehad met vertegenwoordigers van het ministerie van Justitie in de Verenigde Staten. De aard en uitkomst van die gesprekken zijn nog onbekend.

Integratie

De softwarefirma houdt echter wel vast aan de integratie van Windows 98 met de Internet Explorer-browser, zelfs als dit zou leiden tot een nieuwe rechtszaak. Microsoft heeft geen plannen om computerfabrikanten de optie te bieden de directe toegang naar Internet, via de Explorer, te verwijderen. Ook is het bedrijf niet van zins een aparte browser-loze versie van zijn besturingssysteem uit te brengen, verklaarde Brad Smith, Microsofts juridisch adviseur. "Elk bedrijf in Amerika heeft het recht om goede producten te verbeteren", reageerde Smith op de vraag of Microsoft een juridisch gevecht zou willen vermijden middels een compromis.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-24T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.