Microsoft richt zich op consumentenelektronica

Windows CE in videospelers en Internet-telefoons

Microsoft gaat het besturingssysteem Windows CE promoten voor consumentenapparatuur, zoals digitale videospelers en Internet-telefoons. Het bedrijf wil zijn software ook een rol laten spelen in verborgen 'embedded' computertoepassingen. Eind 1997 komt er bovendien een Windows CE-versie die Java ondersteunt.

Bill Gates wil met zijn bedrijf ook het gezicht gaan bepalen van eenvoudige elektronica. Vorig jaar november introduceerden Philips en Casio al handcomputers met het besturingssysteem Windows CE. Met de agressieve promotie van deze software voor consumentenelektronica, maar ook voor eenvoudige apparaten en verborgen computertoepassingen wil Bill Gates deze voorsprong maximaal uitbuiten.
Navitel Communications uit Menlo Park, Californië, heeft al een telefoon ontwikkeld met een grafische Windows CE-interface, de Touchphone. Door het scherm aan te raken kunnen gebruikers telefoneren, op het Web surfen en e-mail versturen. "We zullen ons in vele vormen en smaken in draagbare apparatuur begeven", zei Harel Kodesh, general manager van Microsofts afdeling consumenten-apparatuur tijdens de onlangs gehouden Embedded Systems Conference in Boston. Volgens Kodesh is Windows CE een gereedschapskist die gemakkelijk kan worden aangepast voor verschillende toepassingen. Naast mobiele elektronica richt Microsoft zich bij de marketing van Windows CE op multimedia, ontspanning en op embedded software. Het bedrijf voert momenteel besprekingen met het DVD-consortium om het besturingssyteem af te stemmen op digitale videodisc-spelers. Microsoft heeft echter nog geen aankondigingen gedaan over DVD-spelers.

Compiler

Voor de ontwikkeling van programmatuur voor Windows CE kunnen softwarebedrijven de compiler en ontwikkelomgeving van C++ gebruiken die ze ook voor Windows 95 en NT toepassen. Daardoor hoeven ze geen extra kosten te maken om in deze markt te stappen. Standaardisatie is op dit moment in de ontwikkeling van embedded microprocessoren en software een 'hot item'. Tot nu toe moeten fabrikanten van consumenten-elektronica zelf hun chips en besturingssoftware ontwikkelen. Door standaard microprocessoren in hun elektronica op te nemen kunnen ze zichzelf veel werk en kosten besparen. Robert Bosch, fabrikant van auto-elektronica, liet vorig jaar al duidelijk weten waar zijn voorkeuren lagen. Rond 2000 wil het bedrijf de hele besturing voor dieselmotoren onderbrengen op één chip met een ingebouwde processor die zich kan meten met de rekenkracht van de huidige Power-PC's of Pentiums. Dit bespaart volgens Bosch kosten. Men kan van assembleer-talen afstappen, en de in C ontwikkelde programmatuur is steeds opnieuw te gebruiken.

Java en Activex

Nog voor het einde van dit jaar zal Microsoft met Windows CE 2.0 op de markt komen. Deze versie zal ondermeer Java en Activex ondersteunen. Volgens Kodesh neemt een volledig CE-besturingssysteem 450 Kbyte aan geheugen in beslag. In de wereld van de embedded computing heeft Intel niet de overhand. Windows CE draait op X86-processoren van AMD en Intel, en op de risc-processoren Power-PC, ARM, Hitachi HS-3, Philips 3900 Mips en Nec 4100 Mips.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-04-18T00:00:00.000Z René Raaijmakers