Mainframes kunnen Java en TCP/IP aan

IBM rust het besturingssysteem van zijn VM-mainframes (Virtual Machine) uit met TCP/IP-netwerkmogelijkheden en Java. Versie 2, release 3.0 van VM/ESA (Enterprise System Architecture) ondersteunt de Java Virtual Machine en versie 1.1.1 van de Java Developers Kit.

Net zoals IBM's andere strategische besturingssystemen, AIX, OS/400 en OS/390, bevat VM/ESA nu ook geïntegreerd TCP/IP. Gebruikers van VM/ESA moeten echter apart betalen voor hun TCP/IP-software; deze valt namelijk niet onder de basislicentie. De prijzen voor TCP/IP voor VM/ESA variëren van 12.460 tot 47.820 dollar. Het is echter ook mogelijk om deze netwerkfunctionaliteit te huren in plaats van kopen. De kosten van een maandelijkse licentie komen neer op 260 tot 996 dollar.

Extra kosten

Naast TCP/IP heeft de computerleverancier ook ondersteuning voor NFS (Network File System) toegevoegd. Dit biedt ongeveer dezelfde functionaliteit als de oorspronkelijke NFS-standaard van Sun Microsystems. NFS voor VM draagt echter ook extra kosten met zich mee, variërend van 2490 tot 9535 dollar of 51 tot 198 dollar per maand voor de huur-optie. Eigenlijk wil IBM zijn VM-gebruikers laten overstappen naar OS/390. Die systemen hebben capaciteiten voor systeempartitionering die VM-computers jaren geleden populair maakten, maar die mainframe-besturingssysteem MVS (Multiple Virtual Storage) lange tijd ontbeerde. Ruim de helft van de mainframe-gebruikers van IBM gebruikt OS/390 of MVS, maar zeker een kwart werkt nog met VM.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-17T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.