Intel-mainframe in bouwblokken

Unisys' ES7000-platform in nieuwe 500-serie opgebouwd uit cellen

Unisys lanceerde vorige week de nieuwe generatie ES7000/500-servers, codenaam Dylan. Die zware machines met Intel-processoren, 32- en 64-bit, zijn nu opgebouwd uit cellen waardoor het instapmodel begint met slechts vier processoren.

  
De serverfabrikanten hebben een moeilijk jaar achter de rug. Alleen HP en Dell boekten groei.
De oud-mainframeproducent, tegenwoordig vooral dienstverlener, reageert hiermee op veranderingen in de markt voor Wintel-servers."Wij nemen het samen met Microsoft op tegen Unix-systemen in de 'backend'. We doen dat door hardware te leveren voor 'bedrijfskritisch Windows', en nu met de nieuwe ES7000/500-reeks door mee te gaan in de groei van bedrijven", zegt Johan Eilering, directeur Systems & Technology bij Unisys Nederland.
"Veel bedrijven kopen maar servers bij, wanneer ze groeien. Daar is duidelijk geen directiebeslissing aan te pas gekomen, het gebeurt gewoon." Op een gegeven moment is het beheer te verspreid en gecompliceerd, redeneert Eilering. "Voorheen bestond het probleem dat klanten in één keer een grote machine moesten kopen, je moest grootschalig instappen. Maar met Dylan kunnen bedrijven hun aanschafpatroon van stapsgewijze serveruitbreiding gewoon voortzetten."
"Het economische model voor het ES7000-platform is nu anders. De markt is immers anders." Eilering verwijst naar de grotere markt voor relatief lichtere servers, die nu betere tijden beleeft dan die voor de topmodellen. De leverancier benadrukt dan ook dat de Dylan-cellen ook als aparte servers binnen een cluster zijn te gebruiken. Daarnaast heeft Unisys sinds begin vorige maand een overeenkomst met Vmware, leverancier van software voor virtuele servers middels systeememulatie.

Wederverkoop

Eilering ontkent echter de notie dat achteraf bezien Hewlett-Packard en Compaq (inmiddels overgenomen door HP) gelijk hebben gehad. Die serverproducenten hadden tot mei 2001 wederverkoopcontracten voor de oorspronkelijke ES7000-reeks, gelanceerd in 1999. Die machine was twee serverkabinetten groot en kon opschalen van vier tot tweeëndertig processoren.
Compaq en HP hebben die contracten begin 2001 plotseling opgezegd. De opgegeven reden was de tegenvallende vraag naar dergelijke zware systemen. Inmiddels hebben deze producenten van Intel-servers de hogere processorenaantallen ook weten te bereiken.
Eilering stelt echter dat het niet alleen om de hardware draait; juist de bijbehorende diensten, bijvoorbeeld voor applicatie- en serverconsolidatie zijn van belang. "Compaq en HP hadden daar Unisys voor nodig", beweert hij. "De helft van onze omzet komt uit consolidatieprojecten." De mogelijkheid van nieuwe wederverkoopcontracten wordt niet uitgesloten, maar is geen officieel deel van de ES7000-strategie.

Cellen

De nieuwe 500-reeks komt uit in verschillende modellen. Het basisbouwblok bestaat uit vier processoren, en dat is meteen het instapmodel. Bouwblokken bevatten maximaal acht processoren, Intels 32-bit Xeon of diens 64-bit Itanium. Voor het topmodel zijn vier bouwblokken gekoppeld om zo te komen tot het maximum van tweeëndertig processoren. "Die uitbreidingen zijn in stappen te nemen, met modulaire bijbouw. Het is een Lego-structuur."

Samenwerking met Avanade
Unisys slaat de handen ineen met de Amerikaanse systeemintegrator Avanade om een geïntegreerde mail- en berichtenoplossing in de markt te zetten. Deze is gebaseerd op Microsofts Exchange 2000-programmatuur draaiend op Unisys' ES7000-servers. De leverancier stelt hiermee een geconsolideerd systeem te kunnen bieden dat 45.000 gebruikers van e-mail, berichten en collaboratie ondersteunt. De voornaamste doelgroep bestaat uit gebruikers die deze functionaliteit nu op gedistribueerde servers draaien. Overigens is Avanade een niet-beursgenoteerde joint venture van Microsoft en dienstverlener Accenture.
Deze aanpak doet sterk denken aan de nieuwe Novascale-servers die Bull enkele weken geleden onthulde. Die machines zijn uitgerust met Intels Itanium 2-processoren. Volgens Eilering is het bereik van die servers daardoor beperkt tot de bovenkant van de markt. Unisys voorziet wel dat het nu met meer concurrenten te maken krijgt.
De nieuwe cellenopbouw voor de ES7000 zorgt er ook voor dat gebruikers bij de eerste aanschaf niet direct een systeemruggengraat moeten aanschaffen waarop latere uitbreidingen worden aangesloten. De cmp-blokken (cellular multiprocessor) sluiten op elkaar aan, niet op een ruggengraatconstructie. "Ons vierweg model is wel iets duurder dan een standaard vierweg Intel-server van bijvoorbeeld HP", geeft de Unisys-directeur toe. "Maar de Dylan-blokken zijn ook geen 'commodity'-servers. Het is een andere weg naar hetzelfde doel van de eerste ES7000: grote systemen."
De ES7000-machines gebruiken als besturingssysteem Windows, de United Linux-distributie van SCO (voorheen Caldera) en Unisys' eigen mainframeplatform. "Idealiter gebruik je één besturingssysteem: Windows Datacenter", zegt marketingmanager Kees Zijlstra van Unisys Nederland. De eind deze maand verschijnende Windows Server 2003-versie is vanaf eind mei leverbaar op Unisys' servers.
Systemen-directeur Eilering stipt vervolgens het Unisys-mantra 'Windows on demand' aan. "Dat is het namelijk in wezen: je kunt de capaciteit van je Windows-server uitbreiden naar gelang je behoefte." Hij legt uit dat het mainframe-model van betaling naar gebruik, en ook prestatieniveau, nabij is voor de Windows-wereld. "Dat wordt ook voortgestuwd door asp-bedrijven (applicatiedienstverleners) en grote bedrijven die de ict-kosten willen doorberekenen aan hun afdelingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-18T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.