Microsoft weerhoudt Bea Systems van openheid

Tuxedo gecertificeerd voor Compaq NT-cluster

Bea Systems, Microsoft en Compaq vormen een alliantie om klanten te ondersteunen bij het in gebruik nemen van geclusterde systemen. Voor uitbreiding van Tuxedo met Dcom componententechnologie is Microsoft voorlopig echter niet 'te porren'. De huidige alliantie is erop gericht om met de introductie van NT 5.0 Tuxedo middleware, Cluster Server (voorheen bekend onder codenaam Wolfpack) en Proliant servers te integreren.

Microsoft heeft zijn eigen Microsoft Transaction Server (MTS) die uitsluitend draait op Windows NT. Vandaar dat Tuxedo, dat transacties verwerkt van zo'n zeventig combinaties van hardware en besturingssystemen, niet gebundeld wordt met de Compaq NT-clusters. Dat levert Microsoft teveel concurrentie op. Onder analisten wordt Tuxedo gezien als het meest geavanceerde product voor bedrijfsbrede transactie-afhandeling. MTS kan alleen in een NT-omgeving gebruikt worden. Voor de rest van een heterogene infrastructuur, redeneert Bea, is dan toch nog een Tuxedo-achtig product nodig.
Bea Systems streeft ernaar een standaard te ontwikkelen voor applicatie-infrastructuren. Zaken die voor elke applicatie van belang zijn hoeven maar één keer ontwikkeld te worden. Schaalbaarheid, verdeling van de werkbelasting en failover (het overdragen van functies naar alternatieve systemen in geval van storing) maken deel uit van die infrastructuur. Naast de afhandeling van transacties werkt Bea, onder codenaam Iceberg, aan een systeem dat naast transacties ook berichten en objecten verwerkt.

Microsoft niet open

Iceberg zorgt voor één transparante omgeving die in een heterogene omgeving alle communicatie tussen applicaties kan afhandelen. Dit is technisch gerealiseerd door de Tuxedo api (Application Programming Interface) los te weken van de bus. Die bus komt nu beschikbaar voor andere middlewarevormen, zoals berichten en objecten. Voor Corba-objecten (Common Object Request Broker Architecture) is een API ontwikkeld. Voor Dcom echter niet, omdat Microsoft de specificaties van zijn componententechnologie niet vrijgeeft.
Met Builder Suite levert het middlewarebedrijf een alternatief. Hiermee kunnen Visual Basic-applicaties (op basis van Active X of OCX) gebruikt worden in een Tuxedo-omgeving. Builder Suite genereert automatisch de diensten waarmee Tuxedo uit de voeten kan.

Eigen gegevensopslag

Tuxedo, en straks Iceberg, kan niet alleen gebruikt worden voor applicaties die in huis zijn ontwikkeld. Ook standaardapplicaties behoren tot de mogelijkheden. Bea heeft recentelijk een oplossing voor SAP R/3 op de markt gebracht en Peoplesoft heeft Tuxedo geïntegreerd in zijn erp-systeem. Verder voert het bedrijf onderhandelingen met alle belangrijke erp-leveranciers.
Volgens Bea is middleware nu waar relationele databases tien tot vijftien jaar geleden waren. Destijds ontwikkelden softwareleveranciers allemaal hun eigen gegevensopslag. Tegenwoordig koopt iedereen een standaard product. Ook op het niveau van hardware en besturingssystemen heeft deze ontwikkeling zich in het verleden voorgedaan. Middleware is de komende jaren aan de beurt, verwacht de ontwikkelaar. Concurrentie ondervindt het bedrijf vooral van Oracle, IBM en Microsoft, die voor hun eigen platformen transactieservers verkopen. Niet zonder trots meldt Bea Systems dat de RS/6000-divisie van IBM zijn klanten adviseert Tuxedo te gebruiken.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-10T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.