Unisys introduceert 'mainframe-meter'

Ook open software verschijnt voor aloud platform

Unisys lanceerde deze week modulaire Clearpath-mainframes waarmee het gebruikers betaling-naar-gebruik biedt. Dit geldt alleen voor het topmodel van de nieuwe MCP-reeks. Verder voorziet de mainframemaker en dienstverlener zijn machines van een Java 2 Enterprise Edition-applicatieserver.

  
"We maken het mainframe met open broncode-software open voor moderne applicaties. Mainframekunde is namelijk tegenwoordig moeilijk te vinden", zegt Chander Khanna, vice-president platformmarketing bij Unisys.
"Daarmee maken we het mainframe open voor nieuwe, moderne applicaties", zegt vice-president Chander Khanna, verantwoordelijk voor platformmarketing. "Daar vragen klanten ons al een tijdje om", weerspreekt hij kritiek dat Unisys zijn aloude MCP-platform hiermee wil behoeden van teloorgang. "Het is wel zo dat mainframekunde tegenwoordig nogal moeilijk te vinden is. Het sterft letterlijk uit", geeft hij echter toe.
De Java-serversoftware draait direct (native) op de MCP-architectuur. Unisys heeft die software zelf overgezet naar zijn mainframe. Het heeft voor meer Java-programmatuur een hechte samenwerking met Jboss, makers van de gelijknamige open broncode-applicatieserver. Khanna kondigt ook het overzetten van Microsofts .Net-raamwerk voor moderne applicaties naar Unisys' mainframes aan. Hij benadrukt voor Java- en .Net-applicaties de sterke beveiliging, hoge stabiliteit en schaalbare io (input/output-doorvoer) van het mainframeplatform.

Gemengde chips

De nieuwe Libra-modellen (520, 580 en 590) zijn opgebouwd uit modulaire hardware die naar believen - en live - is uit te breiden en vervangen. Het instapmodel is gebaseerd op Intel Xeon-processoren, met de Gallatin-kern, terwijl de andere twee machines een gemengde configuratie kunnen hebben met de eigen MCP-processoren. Die verschillende chiparchitecturen zijn dan gescheiden in systeempartities.
Daarnaast biedt Unisys de Libra 590 als nutsmiddel. Khanna claimt dat zijn bedrijf daarmee verder is dan concurrenten als IBM en Hewlett-Packard. "Wij geven klanten de mogelijkheid om 'utility computing' zelf toe te passen. IBM biedt het meer als een uitbestedingdienst. Bovendien is ons systeem flexibeler en middels de Governor-software fijner af te stellen: in stappen van 25 Mips (miljoen instructies per seconde - red.)." De nutsmiddel-functionaliteit is te volgen met de Utilization Sentinel, afgeleid van Unisys' beheersoftware Sentinel.
Enkele vroege klanten, waaronder SNS Reaal Groep in Nederland, gebruiken deze nieuwe machines al sinds midden vorig jaar. "Aanvankelijk als testomgeving, maar sinds ongeveer oktober ook echt als productieomgeving", zegt Khanna. Hij heeft ook klanten in de voedselindustrie en een grote bandenproducent, maar mag nog geen namen noemen.
De eigenschappen van deze uitbreiding in de MCP-reeks, afkomstig van mainframeproducent Burroughs, worden op termijn ook toegepast in de OS2200-mainframes, afkomstig van Sperry. "Waarschijnlijk in het derde kwartaal dit jaar, mogelijk al in het tweede", zegt Khanna voorzichtig. Unisys wil op eveneens korte termijn betalen-naar-gebruik uitbreiden tot betalen-per-dienst (service). Dat zou vooral interessant zijn voor ondernemingen die zelf weer veel klanten hebben, zoals banken en telecombedrijven.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-09T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.