Volgende Pentium II nu al mondjesmaat verkrijgbaar

Snellere systeembus is reeds in zicht

De nieuwste en snelste versies van de Pentium II-processor zijn al via wederverkopers verkrijgbaar, terwijl Intel deze chips, met kloksnelheden van 350 en 400 MHz, pas op 15 april introduceert. Daarnaast lijkt de nog niet gelanceerde 100 MHz systeembus nu al verouderd, doordat Intel volgend jaar overstapt naar een I/O-snelheid van 200 MHz voor zijn zware Katmai-processoren.

De nieuwste 350 en 400 MHz Pentium II-chips kosten respectievelijk rond de 600 en 800 dollar per stuk. Intel zegt zich niet bewust te zijn van vroege leveringen aan chipverkopers, maar zegt de snellere processoren al wel te leveren aan grote PC-producenten. Na de introductie van deze chips, op 15 april, zakt de prijs van de 300 MHz Pentium II naar het zich laat aanzien van 530 naar ongeveer 375 dollar.

Snel, sneller

Een 450 MHz-versie van de Pentium II verschijnt in juli dit jaar, en kost naar verwachting 750 dollar per stuk. Dit zal er toe leiden dat de prijs van de 400 MHz-variant zakt naar een geschatte 700 dollar. Deze nieuwe processoren vereisen een nieuw moederbord en sneller geheugen, doordat ze gebruik maken van de aanstaande 100 MHz-systeembus. Op dit moment verloopt de communicatie tussen Intel-processoren en de computer op een snelheid van 66 MHz.
Dit blijkt in toenemende mate een knelpunt voor zware systemen. Intel geeft zijn Katmai-processoren, die snelheden vanaf 750 MHz halen, dan ook systeembussen van 200 MHz. Analist Michael Slater van Microdesign Resources geeft de aanstaande 100 MHz-bus een korte levensduur, zeker gezien de opkomst van versnelde geheugenchips. "Als Intel al de voordelen van rdram (Rambus Dynamic Random Access Memory) wil benutten, houdt de 100 MHz-systeembus het niet lang vol", aldus Slater.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-10T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.