Intel en Intergraph begraven strijdbijl

Chipproducenten schikken resterende rechtszaak

Intel lijkt eindelijk van de problemen met oud-concurrent Intergraph verlost te zijn. De twee chipbedrijven sloten vorige week een schikking in de rechtszaak om de Itanium-processor. De juridische strijd van Intergraph begon al in 1997.

  
Intel kan de productie van zijn Itanium-processoren gerust doorzetten, nu het de aanklacht van Intergraph over Itanium-technologie heeft geschikt.
De nu bereikte schikking betreft de jongste zaak, die draaide om inbreuk op Intergraphs gepatenteerde technologie door Intels 64-bit Itanium-processor. Intel krijgt nu een licentie voor de Parallel Instruction Computing-patenten van Intergraph en betaalt een schadevergoeding van 225 miljoen dollar. Dat gebeurt in vijf termijnen, waarvan 125 miljoen deze week. De resterende 100 miljoen is in gelijke delen opgesplitst die per kwartaal worden overgemaakt. De twee bedrijven verzoeken de rechtbank de hele zaak te laten vallen.

Pc-fabrikanten

Pc-producent Dell is nu ook buiten schot. Intergraph had die afnemer van Intel-processoren in december 2002 voor de rechter gedaagd. Dell heeft echter een immuniteitsgarantie van Intel voor diens producten. Volgens de pc-producent valt het dus ook onder de schikking tussen Intel en Intergraph. Woordvoerders van Intel merken op dat Dell de immuniteitsovereenkomst anders interpreteert dan de bedoeling was, maar bevestigen dat de juridische kwestie wel van tafel is.
De schikking draagt echter ook een convenant in zich die Intergraph verbiedt Intel-klanten aan te klagen. Dit betreft klanten die processoren, chipsets, moederborden of combinaties daarvan gebruiken. Dell is dus in ieder geval langs deze weg afgeschermd; het verkrijgt dan ook licentierechten van Intergraph. De pc-producent had in reactie op Intergraphs rechtszaak een tegenaanklacht ingediend tegen Intel. Daarin verwees Dell naar een schikking uit 2002 tussen de twee chipbedrijven waar de pc-maker ook onder zou vallen.

Convenant

Het genoemde convenant zou echter niet van toepassing zijn op de aanklachten die Intergraph heeft lopen tegen Hewlett-Packard en Gateway. Die zaken, aangespannen in december 2002, betreffen patenten op de geheugenbeheertechnologie van zijn Clipper-processor. Intergraph bevestigt zijn kruistocht tegen HP en Gateway voort te zetten en meent een sterkere positie te hebben door een eerdere schikking met Intel.
Die eerder bereikte overeenstemming stamt uit april 2002. Intel schikte voor 300 miljoen dollar de aanklacht over inbreuk op de Clipper-patenten door zijn Pentium-processor. Intergraph spande zijn eerste rechtszaak tegen Intel aan in 1997, in de Amerikaanse staat Alabama. In 2001 volgde een nieuwe aanklacht in de staat Texas, ditmaal over de PIC-patenten.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-09T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.