Bell Labs gebruikt silicium 'nanograssprieten' om druppels te sturen

Beheerst afkoelen

Onderzoekers van Bell Labs hebben een siliciumlaag, gelijkend op grassprieten, ontwikkeld waarmee vloeistofdruppels zijn te manipuleren. Het 'nanogras' krijgt daarvoor een specifieke lading. De potentiële toepassingen lopen uiteen van koeling van ic's tot compacte sensormodules.

  
Vloeistofdruppels zijn te sturen middels een speciale siliciumlaag, lijkend op een gelijkmatig gemaaid grasveld, ontwikkeld door Bell Labs-onderzoekers.
De nieuwe techniek kan ook zelfreinigende voorruiten en beter gestroomlijnde scheepsrompen opleveren. "Één keer in de zoveel tijd realiseren we een doorbraak in ons onderzoek die op zeer veel gebieden toepasbaar is", zegt vice-president nanotechnologie David Bishop van Bell Labs. Hij schetst ook toepassingen voor de koeling van geïntegreerde circuits in zeer krachtige computers, en voor het fabriceren van compacte sensormodules. Dergelijke laboratoria-op-een-chip zijn nu al enigszins mogelijk, maar de prijs laat bepaald te wensen over.
De nu ontwikkelde siliciumoppervlaktes lijken op gelijkmatig gemaaide grasvelden, inclusief individuele sprieten van slechts enkele nanometers. Door die 'grasvelden' een elektonische lading te geven, reageren vloeistoffen anders. Hierdoor zijn de effecten ervan nauwkeurig te beheersen, bijvoorbeeld het 'kleven' van vloeistof aan oppervlakte is te neutraliseren.
"Fysiek gezien vermindert deze techniek de oppervlakte die een druppel 'voelt'. Het vermindert dus de interactie tussen de vloeistof en de ondergrond met een factor honderd tot duizend", aldus onderzoeksleider Tom Krupenkin van Bell Labs. Zijn groep heeft het 'nanogras' voorzien van een waterwerend materiaal om druppels te kunnen verplaatsen. De elektronische lading, die slechts een laag voltage vereist, kan dan het gedrag van het vocht sturen, zoals de richting waarin het stroomt.

Chipkoeling

Ook veranderingen in de temperatuur kunnen een sturende werking hebben. "Dergelijk gedrag kan gebruikt worden voor de koeling van chips. Een druppel kan naar een verhit gedeelte van een chip gestuurd worden, daar neerdalen en de hitte absorberen, zonder dat er een dure en inefficiënte koeling voor de gehele chip nodig is", legt Krupenkin uit.
De wetenschappers van Bell Labs, wat de onderzoeksafdeling is van telecombedrijf Lucent, onthullen komende maand meer details over hun technologie. Op 11 mei publiceren zij hun onderzoek in het tijdschrift Langmuir van de American Chemical Society.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-09T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.