Intel promoot PCI-Express

IBM en HP geven eerst voorkeur aan PCI-X

Het gesuste conflict over de volgende generatie van i/o-technologie lijkt een tussentijdse opleving te krijgen. Terwijl chipproducent Intel de promotie van PCI-Express begint op te voeren, geven IBM en HP aan voor de nabije toekomst meer te zien in de op stapel staande opwaardering van PCI-X.

Die twee computerfabrikanten hebben plannen onthuld om hun servers volgend jaar te voorzien van ondersteuning voor PCI-X 2.0. De eerste versie van deze i/o-specificatie is al in gebruik in zware servers, zij het in beperkte aantallen. IBM en HP willen het bereik verbreden en de technologie verwerken in het gros van hun servers. Hiervoor zijn nieuwe chipsets nodig, die de serverfabrikanten enerzijds zelf ontwikkelen en anderzijds inkopen bij chipsetspecialist Serverworks.
PCI-X komt uit in twee, achtereenvolgend snellere, varianten: PCI-X 266 en 533. Die reeds geplande versnelling is nodig om de busstructuur op niveau te houden met andere, snellere servertechnologieën. Dit omvat Infiniband, voor verbindingen tussen servers en clusterknooppunten, Gigabit Ethernet voor snelle netwerken, en glasvezel (fibre channel) voor verbindingen met opslagsystemen.

Dell steunt Intel

Pc-fabrikant Dell ziet juist meer in PCI-Express en wil dat op relatief korte termijn invoeren. Hiermee volgt de directe pc-verkoper chipproducent Intel die vanaf 2004 de overstap wil inzetten van het huidige PCI naar die volgende generatie i/o-technologie.
Eerder lag Intel al overhoop met serverproducenten als IBM en HP over PCI-Express, toen nog 3GIO (Third Generation I/O) geheten. De chipmaker doet echter zijn best het in april vorig jaar hernoemde PCI-Express niet te bestempelen als een concurrent voor PCI en PCI-X.
Intel noemt het de natuurlijke evolutie ervan, en deed dat ook al voor de naamsverandering. PCI-X zou 'slechts' een verlenging van de levensduur van PCI zijn, die nu toe is aan een overstap. De - uiteindelijke - eindbestemming zou dus onvermijdelijk PCI-Express zijn.

Op termijn nijpend

De chipproducent erkent hierbij wel het feit dat de overgang naar een nieuwe I/O-architectuur geruime tijd in beslag zal nemen. Computer- en componentenproducenten zullen nog geruime tijd hardware voor PCI en PCI-X ontwikkelen. Volgens het bedrijf zullen de beperkingen van de parallelle architectuur van PCI op termijn nijpend worden. Kostenoverwegingen, en specifieke functionele vereisten, zullen dan aanzetten tot de overstap.
"Alles in de ict gaat over op seriële verbindingen", zei Intel-topman Bala Cadambi begin dit jaar op de IDF in San José. Hij doelde hiermee op architecturen en infrastructuren voor netwerken, opslag en systeembussen. De initiatiefmanager voor PCI-Express had geen weerwoord op de opmerking dat geheugenchips niet de seriële weg van Rambus zijn ingeslagen, maar nog altijd parallel zijn.

 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-11T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.