3Com klaar om terug te komen

De fusie van 3Com met US Robotics is niet zonder kleerscheuren verlopen. Vooral de laatste drie maanden verliepen niet zo florissant. Het ergste leed lijkt echter geleden.

De afgelopen anderhalf jaar bleef de netwerkgigant weinig bespaard: sterke prijsconcurrentie, te grote voorraden en een strijd over modemstandaarden. Volgens 3Com president-directeur Eric Benhamou zijn de voorraden modems afgebouwd en heeft men nog slechts voor twee maanden voorraad in het verkoopkanaal opgeslagen.
De grootste uitdaging is zonder twijfel de integratie van US Robotics met 3Com. De aankondiging van de overname van US Robotics, vorig jaar maart, markeerde de grootste overname in de netwerkwereld tot dan toe. De modemfabrikant US Robotics zat op dat moment midden in de omschakeling van de 33k6-modellen naar de nieuwe 56k of X2 modem-standaard. Helaas was X2 geen algemeen aanvaardde standaard en diende US Robotics een verbeten strijd te voeren met de concurrerende K56 Flex-standaard van chipsleverancier Rockwell. Die strijd zorgde voor verwarring bij de klant. De verkoop van 56 kbps modems bleef vorig jaar dan ook achter bij de verwachtingen. Vorige maand lukte het eindelijk om de X2 en K56Flex-technologie te verenigen in één standaard: V.90. Mogelijk besluiten Internet-providers nu de nieuwe, snellere modems te ondersteunen. 3Com levert inmiddels V.90 modems.
Niet alleen in de modemmarkt had men het moeilijk. Prijzen in de Ethernet netwerk interface kaarten (Nic's) stonden zwaar onder druk door de concurrentie van ondermeer Intel. Gemiddeld werd een Nic vorig jaar 40 procent goedkoper. De prijzen stabiliseren zich inmiddels en met nieuwe producten als de Hurricane en Cyclone hoopt 3Com marktaandeel te winnen. Een onverwachte meevaller was het enorme succes van de Palmpilot waarvan er inmiddels meer dan een miljoen zijn verkocht. 3Com hoopt te profiteren van nieuwe producten voor de bovenkant van de netwerkmarkt zoals Gigabit Ethernet en laag drie switches. Nog dit voorjaar worden bijvoorbeeld de CoreBuilder 3500 en 9000 leverbaar.   AM
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-10T00:00:00.000Z Ad Mulder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.