Philips ontwikkelt draadloos netwerk volgens Dect-standaard

Samenwerking met Intel aan Intercast krijgt vorm

Philips komt met een technologie voor ondermeer draadloze PC-netwerken. Daarnaast werkt dit bedrijf nauw samen met Intel aan de Intercast Technologie waarmee web-pagina's via tv-signalen naar personal computers worden verstuurd.

De draadloze netwerktechnologie is gebaseerd op de uit de telefonie bekende Digital Enhanced Cordless Technology standaard (Dect). Daarmee is het mogelijk afstanden van vijftig tot driehonderd meter draadloos te overbruggen. De voor Dect gebruikte radiogolven dringen door vloeren en muren. Behalve PC's kunnen ook kassa's, automaten, draagbare terminals en interactieve televisies worden aangesloten. De benodigde hard- en software zal niet meer dan honderdvijftig dollar (per twee adapters) kosten, zo verwacht Philips. Daarmee is de technologie goedkoper dan bestaande alternatieven voor draadloze netwerken.
De netwerkadapter moet worden aangesloten op een seriële poort van een PC; later volgen adapters voor de Universal Serial Bus. Philips claimt dat adapters ter grootte van een standaard Type II Pcmcia slot mogelijk zijn, zodat deze gemakkelijk passen in draagbare PC's.

Intercast

Philips toonde verder de resultaten Intercast, een project dat het samen met Intel onder handen heeft. De door Intel ontwikkelde Intercast-technologie lijkt op Teletekst, maar dan in de modernere vorm van web-pagina's. Verzending van de gegevens vindt plaats via tv-signalen. Daarvoor gebruikt men onbenutte bandbreedte in de zogenoemde 'vertical blanking interval (VBI)' van een tv-kanaal, de ruimte die ook Teletekst benut. Zo kunnen web-pagina's en eventueel geluid en video goedkoop worden verstuurd naar PC's. Philips wil Intercast ook inbouwen in tv-toestellen.
Het ontwerp van PC-insteekkaarten die geschikt zijn voor zowel de Ntsc- als de Pal-standaard is inmiddels klaar. Op de pci-kaart zitten zowel een video-capture kaart, tv-tuner als software om de Intercast web-pagina's weer te geven op een PC-scherm. "Zo combineren we de beste eigenschappen van tv en Internet", zegt men bij Philips.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-10T00:00:00.000Z Ad Mulder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.