Microsoft brengt NT naar de consument

Hoewel het besturingssysteem Windows 98 nog slechts mondjesmaat in een bèta-versie verkrijgbaar is, luidt Microsoft al het eind in van de ontwikkeling van DOS-gebaseerde Windows-varianten.

Dit vertelde Microsoft vorige week op de Windows Hardware Engineering Conference (Winhec) in Orlando. Daar werd ook de tweede, tevens laatste, bèta van Windows NT 5 aangekondigd, die in het tweede kwartaal verschijnt. De definitieve datum waarop het besturingssysteem uitkomt, laat de leverancier nog afhangen van de reacties op bèta 2. Uiteindelijk moet NT computers uiteenlopend van zeer zware servers tot PC's bereiken. Kleine, lichte apparatuur draait op Windows CE. Traditionele elektronicaconcerns als Philips, Samsung en Siemens gaan CE gebruiken voor een breed scala aan producten, van televisies en zaktelefoons tot wasmachines en industriële automatiseringsinstrumenten.
Waarnemers wijzen op het gespleten karakter van Microsofts strategie voor Windows CE en NT. De consumentenversie van NT laat nog zeker twee jaar op zich wachten. Windows 98 moet die periode overbruggen, maar dat staat een onderkoelde ontvangst te wachten. Veel software-bedrijven ontwikkelen geen 98-versie van hun applicaties. Ook Microsoft zelf noemt Windows 98 meer verbeterd dan compleet nieuw. Het mikt met 98 meer op ondersteuning van nieuwe hardware. Op termijn wil het zich met de overgang naar NT ontdoen van "de technologische nalatenschap die zich in de loop der tijd heeft opgehoopt in Windows". Het bedrijf spoort de PC-industrie dan ook aan over te stappen naar Universal Serial Bus (USB) en Ieee 1394. Oude protocollen als ISA gaan overboord.
Fabrikanten zitten echter nog met veel onopgeloste problemen. Windows ondersteunt niet alle drivers voor USB. Ondersteuning voor de 1394-poort is pas dit jaar aan de orde. Dat vertraagt de komst van Device Bay, een PC-standaardslot dat verwisselbare stations voor diskettes, harde schijven, CD-roms, DVD's of MO-schijven (magnetisch-optisch) huisvest.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-03T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.