Philips breidt fabriek voor chips in Nijmegen fors uit

EINDHOVEN - Ondanks de minder snel groeiende vraag naar chips vanuit de PC-industrie gaat Philips 800 miljoen gulden investeren in haar produktievestiging te Nijmegen. Deze investering komt bovenop de uitbreidingsinvestering van 500 miljoen gulden, die in augustus 1994 bekend werd gemaakt.De fabriek in Nijmegen is nu al de grootste halfgeleider-fabriek van Europa, maar wordt nog veel groter. De magere vooruitzichten voor de PC-markt hebben Philips niet van gedachte doen veranderen.

Het Eindhovense concern is niet zo sterk afhankelijk van toelevering aan de PC-industrie als sommige concurrenten. Ongeveer een vijfde tot een kwart van de halfgeleiders die Philips vervaardigt, wordt in computers ingebouwd. Bovendien heeft Philips geen last van de prijsval bij geheugenchips, om de eenvoudige reden dat het elektronica-concern zich uit dat gebied reeds lang geleden heeft teruggetrokken. Wel levert Philips veel aan de telecommunicatie-industrie, waar met name de vraag naar mobiele telefoons de pan uit vliegt.

Cmos-technologieën

Van de ruim 800 miljoen gulden wordt een half miljard gulden gebruikt voor uitbreiding van de produktiecapaciteit - 8 inch wafers in 0,5 micron Cmos-technologie - in de nieuwe Mos4-fabriek. De rest gaat naar de Mos3-waferfabriek. Daar moeten technologische vernieuwingen worden doorgevoerd om 0,6 micron Cmos-technologie door te voeren. Bovendien gaat de jaarproduktie omhoog van 175.000 tot meer dan 300.000 wafers aan het eind van 1997.
Philips hoopt door de toepassing van de meest geavanceerde produktie-apparatuur in de loop van 1998 over te schakelen van 0,5 micron naar 0,35 micron Cmos-technologie. De geïntegreerde schakelingen uit Nijmegen worden toegepast in duurdere audio- en video-apparatuur, datacommunicatie-apparatuur en mobiele digitale telefoons. Ook maakt Philips chips voor multimedia-toepassingen. Nog dit jaar wordt een multimedia-chip op de markt gebracht, die tegelijkertijd tekst, beeld en geluid kan verwerken. Philips gaat met deze 'trimedia-chip' een aanval openen op Intel, de leidende fabrikant van multimedia-chips. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-04-05T00:00:00.000Z correspondent


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.