Loyaliteit gebruikers Novell daalt

Een steekproef onder grote Novell-klanten toont aan dat het geduld langzaam op raakt met de marktleider van netwerkbesturingssystemen uit Salt Lake City. Volgens de Gartner Group overweegt ongeveer een kwart van de huidige Netware-gebruikers over te stappen op Windows NT.

Een ander onderzoek uitgevoerd door het blad 'NetworkWorld' onder vijftig grote Amerikaanse Novell-klanten laat een nog onhutsender beeld zien. Maar liefst 28 procent van de gebruikers zegt dat het helemaal geen Novell-producten meer zal kopen. Ongeveer een derde van de Novell-shops besteedt minder aan Novell-producten dan in het verleden.
De gegevens uit het onderzoek staan in schril contrast met de aanname van diverse beursanalisten die denken dat Novell na twee winstgevende kwartalen, ontslagen, drastische voorradenreductie en diverse interessante productaankondigingen op de weg terug is. Veel huidige Novell-gebruikers beamen dat er sinds enige tijd weer goede producten uit Salt Lake City komen. Het hogere management, dat zich steeds vaker laat gelden in dit soort aankoopbeslissingen, blijkt echter een grotere voorkeur voor Microsoft aan de dag te leggen. Zij menen namelijk in Microsoft een stabieler bedrijf te herkennen.
Nieuwe Novell-producten als NDS for NT, Bordermanager en het nog uit te brengen Zenworks, een op NDS gebaseerde desktopbeheer programmareeks scoren goed. Ook Groupwise, een concurrent voor Lotus Notes en Microsoft Exchange, doet het verrassend goed gezien de sterke concurrentie.

Schade

Het onderzoek bevestigt dat Novell terrein verliest in zowel grotere als (vooral) kleinere ondernemingen en organisaties. De schade had nog veel groter kunnen uitvallen. Veel grote Novell-klanten zijn nog huiverig voor Windows NT 4.0. Ze achten de huidige versie van Windows NT niet robuust genoeg om Netware te vervangen. Maar met de komst van NT Server 5.0 lijkt veel van die angst uit de weg geruimd. Vanaf versie 5.0 beschikt NT Server immers over diverse hulpmiddelen die het leven van een netwerkbeheerder aangenamer moeten maken.
Analisten op Wall Street kijken evenwel positief tegen Novell aan. De vervanging van Novell president-directeur Bob Frankenberg door Eric Schmidt ervaart men positief. Schmidt werkte de grote voorraden onverkochte producten die in het 'kanaal' lagen opgeslagen weg. Daarnaast verminderde hij het personeelsbestand met nog eens 18 procent en stopte diverse niet winstgevende projecten. Zo zette hij bijvoorbeeld een streep door één van de Frankenbergs troetelkinderen: de zogenoemde Nest-technologie. Dat was een tot mislukken gedoemde poging van Frankenberg om de Novell-besturing overal, tot in huishoudelijke apparaten aan toe, te laten doordringen.

Vertrouwen analisten

Schmidt maakte daarnaast vaart met de ontwikkeling van kansrijke producten als Bordermanager, NDS for NT en Zenworks. Verder werd een alliantie met Netscape uitgebouwd om Netscape's serverproducten te 'poorten' naar Netware. Het allerbelangrijkste Novell-product wordt dit jaar verwacht: een nieuwe versie van Netware gebaseerd op Internet-standaarden en Java. Het aloude, efficiënte IPX-protocol zal dus langzaam maar zeker plaats moeten maken voor TCP/IP.
Maar de Wall Street-analisten zijn niet alleen onder de indruk van de nieuwe producten. Ook de solide financiële basis boezemt vertrouwen in. Novell heeft, ondanks een paar kwartalen verlies, nog steeds geen enkele dollar schuld. Sterker, men heeft een zeer goed gevulde oorlogskas. Bovendien zal men met de huidige zeventig miljoen Novell-gebruikers, een grote schare aan trouwe Var's en technici, gemakkelijk opkrabbelen, zo redeneert men op Wall Street.
Het is echter de vraag of het zal gebeuren. Onderzoeken als die van NetworkWorld en anekdotische ervaringen wijzen op iets anders. Novell mag dan op de goede weg zijn, het is te weinig en vooral te laat. De perceptie is dat Novell het niet redt. Of om het te zeggen in de woorden van een IT-beleidsmaker van een grote Nederlandse luchtvaartmaatschappij: 'Novell? Dat is toch dood.' n am
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-27T00:00:00.000Z Ad Mulder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.