Strijd om dvd-standaard is nog niet gestreden

De komende jaren zal een harde strijd losbarsten op gebied van grote opslagmedia. Zes vooraanstaande fabrikanten lieten vorige week vrijdag tijdens de Cebit voor het eerst in het openbaar een herschrijfbare dvd-speler zien. Het ging hierbij om een prototype van de DVD-ReWritable (DVD+RW).

Het apparaat zal volgens Mike Matson, vice-president van Hewlett-Packards divisie voor informatieopslag, begin volgend jaar op de markt komen als uitbreiding bij een PC. De DVD-ReWritable moet het opnemen tegen de DVD-RAM dat is ontwikkeld door Matsushita, Hitachi en Toshiba. Hewlett-Packard, Philips, Sony, Mitsubishi Chemical, Ricoh en Yamaha hebben de ReWritable ontwikkeld.
Het verschil zit volgens ReWritable-groep in de uitwisselbaarheid. De ReWritable zou zich beter lenen voor de opslag van foto's en video, al dan niet via Internet. Met DVD-RAM kan dit weliswaar ook, maar minder soepel, aldus de ontwikkelaars achter dit nieuwe medium. Zij proberen DVD-RAM puur als opslagmedium voor archieven te kenschetsen.
De DVD ReWritable biedt drie gigabyte aan opslagcapaciteit. Dat is het equivalent van ruim 1800 standaard hd-floppy's. Op een enkel schijfje past een complete speelfilm. In het tijdperk van de multimedia neemt de behoefte aan dit soort super- opslagmedia toe. De superfloppy van Sony en de Zip-drive van Iomega kunnen wel aardig wat gegevens aan, maar zijn minder geschikt voor video en uitgebreide foto-collecties.
De zes fabrikanten die samen verantwoordelijk zijn voor de ReWritable, menen ook op basis van hun marktaandeel bij de CD-Recordable en CD-ReWritable een behoorlijke vuist tegen de concurrentie te kunnen maken. Gezamenlijk beheersen ze meer dan driekwart van beide markten.  CORR.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-27T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.