Microsoft blijft vaag over uitkomen Windows 98

Microsoft weerspreekt de berichten dat het zijn nieuwe besturingssysteem Windows 98 op 25 juni zou lanceren. Woordvoerders van de softwarefirma verklaren dat: "25 juni momenteel weliswaar de populairste gok is, maar dat we publiekelijk nog geen exacte datum hebben bekendgemaakt".

Sinds vorige week doen geruchten de ronde dat Windows 98 op 25 juni in de winkel ligt en op 15 mei al beschikbaar is voor computerfabrikanten. Microsoft-directeur Bill Gates ontkent dit echter. "Windows 98 en NT 5.0 worden rond het midden van dit jaar gelanceerd. Er is geen juridisch geschil over onze bevoegdheid om deze producten met alle functionaliteit en kracht te lanceren", zei de topman op een persconferentie in Australië.

'Verdacht'

Deze uitlatingen versterken het vermoeden dat het Amerikaanse ministerie van Justitie Microsoft toch toestemming zal geven om Windows 98 uit te brengen, inclusief een geïntegreerde Internet Explorer. Justitie meldt echter dat het geen berichten van die aard heeft verspreid. Het op stapel staande besturingssysteem blijft 'verdacht' en het onderzoek naar de praktijken van Microsoft duurt voort. Analisten verwachten dat de softwarefirma wel verplicht wordt tevens een versie uit te brengen zonder de omstreden ingebouwde webbrowser.
De software-onderneming van Bill Gates kreeg al eerder een dergelijke gebod opgelegd, toen rechter Jackson het bedrijf voorlopig verplichtte om Windows 95 zonder browsersoftware te leveren. Microsoft bood PC-fabrikanten toen echter een kreupele of een sterk verouderde versie van het besturingssysteem aan. De producenten van PC's kozen toen toch maar voor de complete Windows-variant. Microsoft houdt vol dat deze kwestie op een misverstand berust en benadrukt dat integratie nauw samenhangt met innovatie.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-27T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.