SCO lonkt met Unixware 7 naar bovenkant markt

'NT nog lang geen bedreiging voor Unix'

De Santa Cruz Operation (SCO) wil met zijn besturingssysteem Unixware 7 een graantje meepikken van de lucratieve, maar drukbezette markt voor zware systemen op Intel-processoren. Tijdens de Cebit-beurs in Hannover zette vice-president en technologie-directeur Doug Michels de strategie van zijn bedrijf uiteen.

Wij zijn simpelweg uit op de massamarkt van zware systemen met Intel-processoren", zegt de SCO-directeur. Tot nog toe waren Intel-chips niet zwaar genoeg om ook bedrijfskritische systemen te bereiken, maar volgens Michels slaat dit nu om. Zeker met de komst van Intels 64-bit Merced-chip eind 1999. Met de 64-bit versie van Unixware probeert de softwareproducent de opkomst van Microsofts Windows NT te beteugelen.

Mainframe-technologie

Michels relativeert die dreiging echter: "NT is nog lang niet zwaar genoeg voor bedrijfskritische toepassingen, dat duurt nog wel enkele jaren." De topman vervolgt zelfverzekerd: "Terwijl wij nu al zware mainframe-technologie naar het Unix-op-Intel-platform brengen." Toch dringt NT langzaam maar zeker binnen in de Unix-markt. Hierbij knabbelt dit besturingssysteem vooral aan de basis van dit bastion, bestaande uit lichte en middelzware computersystemen.
Unixware 7 bevat echter technologie voor het draaien van zowel applicaties op karakter-basis als X Windows-programmatuur binnen een webbrowser. Hierdoor kan elke client-computer toegang krijgen tot de Unix-server en de applicaties die zich daarop bevinden. De software die dit mogelijk maakt, draagt de naam Tarantella. SCO ondersteunt het eigen Unixware en Solaris van Sun Microsystems. De Unix-varianten HP/UX van Hewlett-Packard en AIX van IBM zijn hierna aan de beurt. Ondersteuning voor Windows NT wordt in de loop van dit jaar geïmplementeerd.

Medestanders

SCO heeft ondertussen een indrukwekkende lijst van serverfabrikanten die zich gecommitteerd hebben aan het leveren van Unixware-systemen: IBM, Hewlett-Packard, Data General, Unisys en Fujitsu. Opmerkelijk is de steun van Data General. Die firma brengt nu namelijk de 64 bit-versie van Unixware naar voren als zijn 'strategische platform-doel' voor Merced, niet het eigen besturingssysteem DG-UX. Enige tijd terug meldde Data General nog dat het zijn Unix-variant zou vertalen voor de Merced. Het bedrijf heeft deze plannen nu laten vallen.
Michels verbaast zich daar niet over: "Net zoals de kosten van een eigen processor zeer hoog zijn, rijst ook de prijs van een eigen besturingssysteem de pan uit. Zeker als dat draait op niet-standaard chips. Wij hebben het schaalvoordeel van Intel-processoren." De concurrentie in de toekomstige Unix-op-Intel markt is echter niet mals. Sun, HP en Digital/Sequent werken ook aan het vertalen van hun Unix-varianten voor de Merced.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-27T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.