Tweederde van Nederlanders bezit een PC

Cinop meet digitale vaardigheden door

Bijna 60 procent van de Nederlandse bevolking heeft de beschikking over een PC. Toch maakt slechts 30 procent er regelmatig gebruik van. Veel mensen zouden graag een PC willen hebben, maar de ingewikkeldheid van hardware en software schrikt hen af.

Ongeveer de helft van de bevolking kan niet of slecht met een PC werken. Dit geldt voor iets meer dan een derde van de jongeren. Van de oudste leeftijdscategorie (64 tot 70 jaar) kan meer dan 80 procent niet of nauwelijks met de PC overweg. Het Centrum voor Innovatie van Opleidingen (Cinop) stelt dit in het rapport 'Digitale vaardigheden. De stand van zaken in Nederland'.
Het Cinop te Den Bosch onderzocht de mate waarin de digitalisering is doorgedrongen in het dagelijkse leven en welke problemen de Nederlander hiermee heeft. Ondervraagd werden Nederlanders van 18 tot 70 jaar. Opvallend is dat ook jongeren moeite blijken te hebben met de digitalisering van de maatschappij. Vaak kunnen ze nog wel enigszins met moderne elektronica omgaan, terwijl veel ouderen hier met een wijde boog omheen lopen.
De meeste mensen beseffen terdege dat digitale vaardigheden van groot belang zijn om in deze computer-samenleving te kunnen functioneren. Ze hebben er echter moeite mee die vaardigheden te leren. Ongeveer 60 procent van de bevolking is zich bewust van dit tekort. Ze zouden graag beter met de PC willen omgaan, maar missen daarvoor de kennis en ervaring.
Zo'n 63 procent van de Nederlanders tussen de 18 en 70 jaar heeft wel eens met een PC gewerkt. Onder de 50 jaar is dat 75 procent, in de leeftijdscategorie van 57 tot 63 jaar nog maar 29 procent, in de groep van 64 tot 70 jaar slechts 24 procent.

Telebankieren

Aan de mensen die nooit een PC hebben gebruikt of er niet goed mee overweg kunnen, is gevraagd of zij dat wel zouden willen. Van de jongeren die nooit een PC hebben gebruikt, zou bijna 60 procent dit willen kunnen doen. Dit percentage zakt naarmate men ouder wordt. Van de alleroudsten heeft slechts 6 procent dit voornemen. Als voornaamste reden (43 procent) om ook in de toekomst de PC te laten liggen wordt genoemd het feit dat men er geen toepassing voor weet. Jongeren en ouderen verschillen wat dat betreft niet van elkaar. Als tweede reden wordt genoemd de moeilijkheid van het gebruik. Financiële redenen wordt door 10 procent genoemd.
Veel mensen die de PC gebruiken, lukt het alleen wat tekstverwerking te doen. De overige functies zoals spreadsheets worden door meer dan 80 procent van de gebruikers niet of slecht beheerst. Bijna zonder uitzondering gaat een slechte beheersing samen met het zelden of nooit uitvoeren van een toepassing. Met spreadsheets kan maar 15 procent overweg. Ongeveer eenzelfde percentage lukt het met een kaartenbakprogramma te werken. Zeer beperkt is ook het aantal mensen dat informatie kan zoeken op Internet. Slechts 8 procent zegt dit te kunnen. Hetzelfde geldt voor telebankieren. Ongeveer 7 procent slaagt er in geld langs elektronische weg over te maken.
Het Cinop onderzocht ook de houding die mensen aannemen ten aanzien van de digitalisering van de samenleving. Drievijfde denkt dat je op den duur buiten de samenleving valt als je niet met elektronica kunt omgaan. Ouderen voelen zich duidelijk minder op hun gemak dan jongeren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-03-28T00:00:00.000Z Correspondent