Volle magazijnen doen PC-industrie de das om

Ook IBM en HP worstelen met overtollige voorraden

De dreigende crisis in de Amerikaanse PC-industrie komt naderbij nu blijkt dat ook fabrikanten IBM en Hewlett-Packard kampen met overvolle magazijnen.

Terwijl Compaq Computer al grote problemen met zijn voorraden heeft, worden ook IBM en HP gedwongen tot prijsdalingen en lagere winsten. Geen van beide bedrijven heeft zijn winstverwachtingen bekendgemaakt, maar analisten zeggen dat de voorraad duidelijk de vraag voorbij is gestreefd.
Lewis Platt, directeur bij Hewlett-Packard, kondigde vorige week op de Internet World-expositie in Los Angeles al aan dat de overtollige voorraden forse kortingen zullen veroorzaken. Prijsdalingen van 5 tot wel 20 procent zijn van toepassing op de hele productreeks van het bedrijf, van PC's tot servers, verklaarde Platt. "Ook de producten met hogere marges worden niet gespaard", zei de topman. Hij voegde daar direct aan toe dat HP met een minder groot surplus aan machines zit dan Compaq.

Onder druk

Andere topmanagers van Hewlett-Packard zeggen dat de computerproducent onder druk staat wat betreft de prijzen van zijn Windows NT-systemen. Bill Murphy, directeur Internet-marketing bij HP, erkent de prijsdruk op de NT-servers van zijn bedrijf. Murphy zegt dat de prijzen relatief snel blijven dalen en voorspelt "een flinke verstoring van de markt". Volgens onderzoeksbureau IDC zou HP er relatief minder erg aan toe zijn dan IBM en Compaq.
De hele affaire valt terug te voeren naar de oorlogen om prijzen en marktaandelen die de industrie in 1997 schokten. De sterk stijgende populariteit van computers onder de duizend dollar zorgde ervoor dat de grote PC-fabrikanten meer verkochten, maar met lagere winsten genoegen moesten nemen. De meeste leveranciers hoopten deze lagere marges te subsidiëren met de traditioneel hoge winsten op servers en notebooks. Deze soorten computers worden echter ook geraakt door de erosie die de Wintel-wereld teistert.

IDC waarschuwt

Bovendien lijdt de PC-industrie momenteel onder een dalende groei. Onderzoeksbureau IDC voorspelt dat het totale aantal verkochte computers minder snel stijgt dan vorig jaar. Volgens IDC groeide de markt voor PC's in 1997 wereldwijd nog met 15,2 procent en in de Verenigde Staten met 19 procent. Die percentages lagen zelfs hoger dan analisten aanvankelijk hadden verwacht. Voor het komende jaar verwacht IDC echter dat de groei voor de wereldmarkt inkrimpt tot 13,2 procent en voor de Amerikaanse markt tot 15 procent.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-20T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.