Kritiek uit markt bedreigt Intels slanke Pentium II-processor

Covington levert te weinig prestaties voor zijn geld

Intel introduceert medio volgende maand met de Covington zijn eerste microprocessor die specifiek is ontworpen voor lichte computers. Negatieve geluiden uit de markt duiden er echter op dat deze chip geen zonnige toekomst tegemoet gaat, ondanks de steun van diverse leveranciers die direct zakelijke PC's uitbrengen met de nieuwe processor.

De komende 266 MHz-chip is de eerste in een complete reeks onder de serienaam Celeron. Deze productfamilie ondervindt nu al enige weerstand van PC-fabrikanten, voornamelijk door het ontwerp van de chips zelf. De Celerons zijn in wezen Pentium II-processoren, die het zonder snel cache-geheugen moet stellen. "Het verwijderen van dat geheugen vermindert de prestaties van de chip dramatisch", zegt analist Peter Glaskowsky van Microdesign Resources.

Licht, maar duur

Daarnaast maken de chipset, het moederbord en de andere Pentium II-onderdelen van de Celeron het hele ontwerp duurder dan een wat 'ouder' systeem op basis van een zware Pentium MMX-processor. Of een computer met een soortgelijke processor van bedrijven als Advanced Micro Devices (AMD) en Cyrix, die Intel flink beconcurreren in de onderkant van de PC-markt. Glaskowsky rekent voor: "In totaal komt het neer op een extra vijftig dollar voor de chipset, het moederbord en de voltage-regelaar. En daarvoor krijg je een prestatieniveau dat niet eens zo goed is als dat van een 200 MHz Pentium MMX. Ik zou dus eerder een MMX of een AMD K6 kopen."
Deze harde uitspraken lijken nu al bewaarheid te worden; zowel IBM als Compaq ko2men met PC's onder de achthonderd dollar die een 200 MHz Pentium MMX gebruiken. Deze machines komen rond dezelfde tijd uit als Intels nieuwe Celeron-processor. Compaq zou echter wel een consumentencomputer ontwikkelen met een Celeron-chip. "De meeste computerproducenten zitten echt niet te wachten op deze chip", oordeelt halfgeleider-analist Ashok Kumar van onderzoeksbureau Piper Jaffray. "Alleen NEC-Packard Bell en Sony hebben zich hiervoor ingetekend."

Meer segmentatie

Analisten verwachten een verbetering in de Celeron-serie pas in het derde kwartaal van dit jaar. Tegen die tijd zullen deze processoren sneller zijn dan 266 MHz en wel het extra cache-geheugen bevatten. Intel zou namelijk geen plannen koesteren om de snelheid te verhogen van de cache-loze chip, die in april uitkomt. Later dit jaar presenteert Intel een nieuwe serie Pentium II-chips, onder een nog onbekende merknaam, die speciaal is ontworpen voor servers en werkstations. De merknaam Pentium II zal gebruikt worden voor zware desktopcomputers, die Intel betiteld als Performance PC's.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-20T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.