Vmware wacht Microsoft op

Virtualisatieleverancier is Virtual PC reeds enkele stappen voor

Vmware is niet bang voor de concurrentie van Microsoft, nu dat Virtual PC heeft opgekocht. De leverancier van virtualisatiesoftware voor besturingssystemen, zelf recentelijk ingelijfd door opslagleverancier EMC, draait zijn producten ook direct op de hardware en biedt migratie terwijl het systeem doordraait.

  
Het werkstation-product van Vmware biedt al meerdere virtuele computers, waarop verschillende besturingssystemen zijn te installeren. Het strijdperk zal echter de servermarkt zijn.
Het door Microsoft overgenomen Virtual PC heeft dergelijke zware functionaliteit niet. Nóg niet, want de Windows-leverancier werkt natuurlijk wel aan de verdere ontwikkeling van de overgenomen software. Het concern komt midden dit jaar met een eerste serveruitvoering, die oorspronkelijk gepland stond voor eind vorig jaar. Een bèta-versie van Virtual Server 2004 wordt nu aan tests onderworpen.
Ondertussen heeft Vmware een forse voorsprong, die het eind vorige maand vergrootte met de lancering van versie 3 van zijn GSX Server. Die software draait bovenop de server-uitvoeringen van Windows of Linux. De nieuwe versie biedt onder andere meer mogelijkheden voor geautomatiseerde installatie, beleidsregels, beheer - ook op afstand - en ondersteuning voor meer geheugen per virtuele machine (tot 3,6 GB).
Daarnaast is GSX alvast voorbereid op de volgende versie van beheeromgeving Virtualcenter, waarmee straks virtuele systemen zijn in te delen en over te hevelen. Dit Vmotion is tot op heden alleen mogelijk voor de ESX-uitvoering van Vmware, die zelf direct op de Intel-hardware draait. "De indruk bestaat dat het eigenlijk op Linux draait, maar dat is niet waar. We gebruiken alleen een aangepaste Linux-variant, van Red Hat, voor de managementconsole die náást onze virtualisatiesoftware draait", zegt marketingdirecteur Jane Rimmer van Vmware.

Niet alleen servers

Zij benadrukt dat virtualisatie geen trend is voor servers alléén. "Analist Tom Bitman van Gartner roept gebruikers op breed naar virtualisatie te kijken, dus niet slechts voor servers. Als je het beperkt tot servers, voor consolidatie en betere benutting van de capaciteit, ben je 25 procent duurder uit dan concurrenten die wél een complete virtuele infrastructuur gebruiken."
Rimmer schetst een lagenmodel, met Vmware op computerniveau, bijvoorbeeld Veritas op opslagniveau en Cisco op netwerkniveau. "Dat alles kun je beheren met diverse deeloplossingen, zoals van Netiq of Microsoft Operations Manager. Of juist met een totaalpakket als HP Openview." Sinds de overname door EMC is de rol die voor Veritas is weggelegd mogelijk wat kleiner, aangezien EMC zich meer en meer bezighoudt met opslagsoftware.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-03-19T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.