Pentium III voor serverbladen

Fujitsu-Siemens onthult 2-weg machines met nieuwe processor

Intel lanceerde deze week een nieuwe Pentium III-variant voor ultradunne servers met maximaal twee processoren. De Japans-Duitse computerproducent Fujitsu-Siemens heeft zijn serverbladen (blades) met deze nieuwe 800 MHz chip vorige week onthuld op de Cebit in Hannover.

De nieuwe processoren zijn de mobiele uitvoering van de Pentium III, maar nu gevalideerd en gecertificeerd voor servers. "Die validatie kost tijd, daarom lopen serverprocessoren altijd wat achter op de technologiecurve en lanceren we nu niet een Pentium 4 M; die is nu namelijk alleen uniprocessor", zegt Allan Priestley, strategisch marketingdirecteur en alliantie-hoofd Emea voor Intels zware bedrijfsproducten.
Intel heeft gekozen voor de mobiele uitvoering van zijn processor, die is uitgerust met 0,13 micron transistorlijnen. Hierdoor verbruikt hij minder stroom en wekt hij dus minder hitte op. Dit is van belang omdat serverbladen zeer dicht op elkaar zitten in een systeemkabinet.

Uitbreiding

De chipproducent en diens klanten, de computerleveranciers, willen hiermee inspelen op de consolidatietrend. Volgens Priestley zijn serverbladen een betere optie voor uitbreiding dan grote, dure systemen. Het draait om het oude verschil tussen horizontale schaalbaarheid (scale-out), met meerdere systemen, en verticale schaalbaarheid (scale-up), met enkele grote servers die elk fors uitbreidbaar zijn.
Een belangrijk struikelblok bij horizontale schaalbaarheid is het beheer van die meerdere, gescheiden machines. Priestley zegt dat de verbeterde beheerbaarheid van serverbladen dit probleem ondervangt. "Bladen zijn eenvoudige te beheren dan reguliere lichte servers", claimt hij.
De Intel-topman ontkent dat initiatieven als 'capaciteit-op-aanvraag' inclusief bijbehorende betalingsschema's van de grote serverproducenten concurreren met bladen. "Die grotere servers zijn nog altijd gebaseerd op kostbare technologie. Wij bieden goedkopere standaardtechnologie."

Niet één oplossing

"Het is echter geen absolute keuze tussen scale-out of scale-up. De juiste oplossing verschilt per klant, applicatie en besturingssysteem. Sommige applicaties kunnen niet optimaal gebruik maken van grote aantallen processoren. Bovendien verlies je flexibiliteit als je te ver doorgaat in de verticale schaalbaarheid."
Bladen zijn tot op heden vooral in gebruik als webservers. "Die halen hun informatie uit databanken op grote servers." Priestley meent dat de servermarkt zich begeeft naar modularisatie; systemen zijn opgebouwd uit bouwstenen waarvan er meer zijn toe te voegen. "Kijk maar naar IBM's nieuwe x440 Intel-server, dat is weliswaar geen serverblad, maar bestaat wel uit bouwstenen."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-03-22T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.