Umax omzeilt verbod Apple op G3-chips

Umax levert zijn Mac-klooncomputers voortaan standaard met een upgrade-processorkaart van Newer Technology met een 250 MHz G3-chip. Hiermee omzeilt de Taiwanese producent van Macintosh-klonen het verbod dat Apple op deze nieuwste Power PC 750-processor heeft gelegd.

Onder leiding van interim-directeur Steve Jobs probeert de oorspronkelijke Mac-fabrikant het klonen van zijn systemen te beëindigen. Jobs meent namelijk dat de diverse kloonfabrikanten de markt voor het Mac-platform niet hebben uitgebreid, wat oorspronkelijk juist de bedoeling was van Apple's kloonbeleid. In plaats daarvan zouden de andere Mac-producenten alleen maar marktaandeel van Apple zelf hebben weggesnoept.

Klonen in de ban

De oorspronkelijke fabrikant van Macintosh-computers besloot dit dus te bestrijden, op zowel software- als hardware-gebied. Allereerst weigerde Apple kloonsystemen met de derde generatie Power PC 750-chip te certificeren voor de nieuwe versie 8 van het Mac-besturingssysteem. Vervolgens besloot Apple, na lang onderhandelen met de diverse kloonfabrikanten, om dat besturingssysteem niet meer in licentie te geven.
Umax vormt een uitzondering op deze software-beperking en is één van de weinige 'Mac-kloners' die het hoofd nog boven water houdt. De fabrikant heeft nu een omweg gevonden om onder de hardware-maatregel van Apple uit te komen. De klanten van Umax installeren zelf de G3 die op de bijgeleverde chipkaart zit en Umax wast zijn handen in onschuld. Tot nog toe heeft Apple het voortbestaan van Umax getolereerd, voornamelijk doordat de Taiwanese firma systemen verkoopt in de consumentenmarkt, waar Apple zelf niet zo sterk is. De licentie van Umax voor versie 8 van het Mac OS verloopt echter in juli.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-13T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.