Unix 4.0, werkstations en grafische adapters

Digital pakt uit met nieuwe produkten:

LONDEN - Aan de vooravond van de Cebit introduceerde Digital Equipment twee nieuwe werkstationfamilies als aanvulling op de bestaande Alphastation-produktlijn. Verder werden er grafische 2D- en 3D-adapters aangekondigd en een nieuwe Unix-versie.

Alphastation 255 vormt de onderkant van de nieuwe midrange-werkstations en is voorzien van een vijfde generatie 21064A Alpha-processor op 233 of 300 MHz. Het model 500 vormt de bovenkant van dezelfde lijn, maar heeft naar keuze een 21164 Alpha-processor met 266, 333 of 400 MHz klokfrequentie. Verdere verschillen tussen de beide systemen zijn de aansturing van het geheugen (respectievelijk 128 en 256 bits brede bus), de te adresseren hoeveelheid opslag (6,4 tegen 8,5 GB) en natuurlijk de prestaties. Het snelste Alphastation 255 haalt een Specfp95 van 5,09 (Specint95 3,8). De topper uit de 500-serie boekt Specfp95 14 (Specint 11).
De architectuur van de nieuwe werkstations is volgens Digital zo eenvoudig mogelijk gehouden. De bus is volgens de PCI-standaard opgebouwd, terwijl geheugen-simm's en harde schijven uit gewone PC's kunnen worden toegepast. Verder zijn de systemen op processor-niveau opwaardeerbaar met snellere versies.
Multi-processorsystemen staan nog niet op het programma, omdat men vindt dat het huidige prestatieniveau hoog genoeg is. Ook denkt het bedrijf dat er nog voldoende rek in de Alpha-processor zit om de komende jaren voor innovatieve ontwikkelingen te zorgen.

Adapters en Unix

"Een werkstation zonder graphics is geen werkstation", zo meent Lars-Ole Hansen, Digitals marketing vice president voor Europa. Daarmee verklaart hij de introductie van vier grafische 2D- en 3D-adapters die onder de naam Powerstorm op de markt worden gebracht. De nieuwe adapters zijn gebaseerd op de PCI-bus en zijn compatibel met de Open-GL-standaard. Daardoor zijn ze ook in systemen van concurrerende ondernemingen te gebruiken, mits deze bereid zijn zelf driver-software te schrijven. Het eenvoudigste model, de 3D10 emuleert 3D in software. De 3D30 Powerstorm-adapter is specifiek bedoeld voor 'electrical cad' toepassingen (2D) en de 4D-serie heeft Open-GL in hardware geïntegreerd.
De nieuwe 64 bits-Unix versie 4.0 die het bedrijf tegelijkertijd introduceerde heeft de technische en commerciële versie in één pakket geïntegreerd. Bovendien is de CDE (Common Desktop Environment) grafische interface standaard in het produkt opgenomen, waardoor ook applicaties van andere Unix-leveranciers zijn te gebruiken. Netscape Navigator hoort nu standaard bij het pakket en het ondersteunt Posix en Unicode. Ook de installatie en het systeemmanagement is verbeterd en ondersteunt het besturingssysteem nu ATM en NFS. Voor bestaande gebruikers is de upgrade gratis. HD

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-03-15T00:00:00.000Z Hans Doorn
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.