Opwaarderen pc's goed voor milieu

Milieuonderzoekers, pc-fabrikanten en recyclingbedrijven:

Het bouwen van een pc met een 17 inch-beeldbuis kost 240 kilo fossiele brandstof, 22 kilogram chemicaliën en 1500 liter water. Voor het milieu is het beter wanneer pc's langer gebruikt worden.

Die conclusie trekken milieuwetenschappers, pc-producenten en ict-recyclingbedrijven. Hun bevindingen staan in een nieuw boek, samengesteld door wetenschappers van de United Nations universiteit in Tokyo.
De milieukosten van pc's verdienen meer aandacht, aldus de onderzoekers. Het verbruik van fossiele brandstoffen heeft invloed op het klimaat, schadelijke stoffen die gebruikt worden bij de productie van microchips beïnvloeden de gezondheid van de fabrieksarbeiders en het waterverbruik zorgt in sommige gebieden voor schaarste.
Opwaarderingen van geheugen of harde schijfruimte of het doneren van de afgeschreven computer aan een nieuwe gebruiker levert grote milieuwinst op, aldus onderzoeker Eric Williams. Het oprekken van de levensduur van pc's bespaart vijf tot twintig keer meer energie dan recycling. "Gebruikers en pc-inkopers moeten zich bij gebruik en aanschaf van computers bewust zijn van de milieukosten," vinden de wetenschappers.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-03-12T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.