Bugs vertragen levering Multiprise mainframes

IBM wil S/390 inzetten als server voor dotcom-bedrijven

De levering van de low-end Multiprise 3000 IBM mainframes is opnieuw vertraagd. IBM heeft vorige maand de levering van deze machines stopgezet omdat ze bugs blijken te bevatten. Bij enkele zakelijke partners heeft dit al geleid geleid tot storingen in de I/O subsystemen, het TCP/IP netwerk en de tape drives, maar er kan veel meer aan de hand zijn.

Industrieanalisten suggereren dat de problemen waarschijnlijk niet alleen voortkomen uit storingen in de hardware maar ook van fouten in het microcode besturingssysteem, die lastig te verhelpen zijn. Als het alleen om een softwareprobleem ging, dan zou IBM de code makkelijk kunnen repareren. Mocht het om een hardwareprobleem gaan, dan zou IBM de delen kunnen leveren die wel werken. Maar nu de levering tot eind maart is verschoven, lijkt het waarschijnlijker dat het om een combinatie van beide gaat.
S/390 business partners stellen dat IBM deze maand bekend zou maken hoe de leveringsvoorwaarden zijn van de goedkope S/390 software. Verwacht werd dat IBM deze week zou komen met nieuwe voorwaarden voor het 30 mips Multiprise 3000 model H30; deze zouden het in feite veranderen in een 15 mips versie.
Mainframegebruikers hebben een soort Willie Wortel nodig om uit te rekenen wat het voordeligst is: een H15 of een H30 te kopen, over gaan op een Unix systeem of toch maar te blijven werken met het verouderde mainframe. Als IBM zou besluiten de prijzen voor OS/390 drastisch te verlagen over de totale productlijn, dan slaagt het bedrijf er wellicht in nieuwe gebruikers aan te trekken.

Linux

IBM bereidt een aantal initiatieven voor waarmee S/390 wordt gepositioneerd als het platform voor bedrijven die hun Unix-systemen willen consolideren. Nu veel dotcom-bedrijven hun systemen snel moeten kunnen uitbreiden als het aantal gebruikers explosief stijgt, wordt serverconsolidatie een actueel onderwerp. IBM wil zijn mainframes inzetten als server voor dergelijke toepassingen. Dat betekent dat een deel van de functionaliteit uit de MVS-omgeving moet worden overgebracht naar de Unix-omgeving. In deze strategie heeft IBM Linux een sleutelrol toegedacht. Deze versie van Unix kan al draaien in een aparte partitie of onder het VM-besturingssysteem op S/390-systemen. Dankzij deze voorziening is het bijvoorbeeld mogelijk een financiele routine te draaien die afkomstig is van een andere Unix-versie. De lange-termijnstrategie van IBM is erop gericht Linux te positioneren als het besturingssysteem voor elektronische handel op de pc en de notebook, zo stelt een insider.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-10T00:00:00.000Z Wim Amerongen