KPN wil spraak en Internet scheiden

Telecombedrijf investeert 700 miljoen extra in vast net

KPN probeert zo snel mogelijk het Internetverkeer op het vaste net te scheiden van spraak. Het bedrijf zal hiervoor de prefix 06-7 vaststellen voor de nummers van de Internetaanbieders. Dit zegt Albert Bogaard, directeur van de divisie voor het vaste net van KPN.

Deze plannen maken onderdeel uit van de strategie die KPN hanteert om de schaarsteproblemen op het vaste net op te lossen. Het telecombedrijf zal dit jaar 700 miljoen gulden extra investeren om de capaciteit van het net te vergroten. In totaal besteedt KPN in 1999 drie miljard gulden aan deze infrastructuur. Vorig jaar was dit nog 2,6 miljard, in 1997 1,9 miljard. KPN zal het extra geld ondermeer gebruiken om de transmissiecapaciteit van het net in de Randstad dit jaar te verdubbelen van 300 naar 600 gigabit per seconde. Verder besteedt het bedrijf dit bedrag aan verbetering van bedrijfsprocessen, technologische vernieuwing en de genoemde scheiding van Internet- en spraakverkeer.

Onderschatting

Deze aanvullende uitgaven duiden erop dat KPN de explosieve groei van het telecomverkeer heeft onderschat. Bogaard ontkent dit niet. "De vraag nam zodanig toe, dat we het bijna niet aankonden."
Bogaard noemt vier voorname oorzaken van de enorme groei: het grote aantal nieuwe aanbieders, de groei van het Internetgebruik, de doorbraak van mobiele telefonie en de verlaagde tarieven. Voor 1999 verwacht hij een groei van spraakverkeer met 25 procent. Dataverkeer zal een vergelijkbare stijging doormaken. Het Internetverkeer zal met 100 procent toenemen, een verdubbeling dus. "In het jaar 2000 of 2001 zal het dataverkeer het spraakverkeer inhalen." Bogaard zegt dat Internet enkele tientallen procenten van de capaciteit van het vaste net in gebruik neemt. Exacte percentages wil hij niet geven.

Extra belasting

Bogaard legt uit dat er sprake is van een extra belasting van het KPN netwerk, doordat de concurrenten minder dan verwacht investeren in hun eigen infrastructuur. Kennelijk vinden deze partijen het voordeliger om bij KPN in te kopen dan zelf te werken aan uitbreiding van de netwerken. Met name Amsterdam vormt een knelpunt voor KPN, omdat er een grote concentratie van aanbieders in en om de hoofdstad zit. "De vraag naar capaciteit is vaak groter dan het aanbod", aldus Bogaard.
De schaarste op het vaste net brengt voor bedrijven langere levertijd met zich mee voor interconnectie en digitale vaste verbindingen. Ook de introductie van nieuwe diensten loopt hierdoor vertraging op. KPN hoopt aan deze problemen snel een einde te maken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-05T00:00:00.000Z Michiel Couzy