Managed hosting door True

Radiotelescoop krijgt als tweede IBM's super-super

Blue Gene in Nederland

Het Nederlandse Astron zet een Blue Gene/L-supercomputer in voor de radiotelescoop lofar die in 2006 operationeel moet zijn. Dit werd afgelopen maandag bekendgemaakt door het astronomisch centrum te Dwingeloo.

  
De Lofar-radiotelescoop van het Nederlandse Astron bestaat nu als een bescheiden teststation, maar moet in 2006 volledig zijn en dan Nederland en een deel van Duitsland bestrijken.

De Stichting voor astronomisch onderzoek in Nederland (Astron) heeft in november al een intentieverklaring getekend om IBM's Blue Gene in te zetten voor lofar (low frequency array). Die nieuwe radiotelescoop bestaat uit meer dan tienduizend kleine, simpele radio-ontvangers en moet in 2006 gereed zijn. Een teststation in het Drentse Borger-Odoorn is reeds in gebruik. Dit project heeft eind vorig jaar nog 52 miljoen euro subsidie verkregen van het ministerie van OCW.
De totale lofar-opstelling levert naar verwachting luttele terabytes aan data op. De verwerking van die datastortvloed is aan een Blue Gene/L met twaalfduizend processoren met een doorvoer van 340 gigabit per seconde. Dit levert een prestatieniveau van vierendertig teraflops op (biljoen berekeningen per seconde). De machine wordt geplaatst bij de universiteit Groningen.

Prototype en eerste

Het Blue Gene-initiatief is de in 2000 opgezette opvolger van IBM's Deep Blue-project, dat onder meer het gelijknamige schaakmonster heeft opgeleverd. De producent onthulde in november vorig jaar een Blue Gene/L-prototype. De eerste volledige computer is bestemd voor het Lawrence Livermore National Laboratory in Californië. Die machine is honderdachtentwintig zo groot als het prototype en neemt bij de oplevering in 2005 vierenzestig serverrekken in beslag.
IBM verwacht dat die super dan de wereldwijde top 500-ranglijst van supercomputers zal aanvoeren. Het geschatte prestatieniveau ligt met driehonderdzestig teraflops volgens de computerproducent zes keer hoger dan dat van hedendaagse supers. Het energieverbruik is echter vijftien keer lager en de omvang is tien keer kleiner.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-02-27T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.