Intel krijgt hulp voor Itanium

HP, Fujitsu en NEC dragen bij aan verzwaring IA-64

Intel krijgt in toenemende mate hulp van serverfabrikanten om zijn 64-bit Itanium-processorreeks naar een hoger bereik in de servermarkt te tillen. Directeur Mike Fister toonde vorige week op het Intel Developer Forum in San Jose nieuwe technologie van Hewlett-Packard.

De topman onthulde samen met HP-directeur Scott Stallard van de divisie voor bedrijfskritische servers een zware chipset en een koppeling voor dubbele Itanium-chips. Eerst werd de sx1000-chipset uit de doeken gedaan, die in een enkele server 8 tot maximaal 64 Itaniums of HP's eigen PA-Risc-chips ondersteunt.
Deze chipset, codenaam Pinnacles, verschijnt midden dit jaar op de markt in een achtweg-server. Topmodel Superdome krijgt de sx1000 in de tweede helft van dit jaar en gebruikt de derde generatie Itanium, codenaam Madison. Die processor moet deze zomer verschijnen en draait op 1,5 GHz. Intel komt in de loop van volgend jaar ook met nieuwe chipsets, codenamen Lindenhurst en Twin Castle, die ondersteuning bieden voor PCI-Express en DDR2-geheugenchips.

Dubbele processor

HP kondigde op de IDF ook een nieuwe technologie aan waarmee het twee Itanium-chips in een enkele processorvoet (socket) combineert. Er waren reeds berichten uitgelekt dat HP een Itanium met dubbele processorkern ontwikkelde, maar dat blijkt dus slechts ten dele waar.
Deze Itanium-'verdubbeling' geeft de chips een groot cache-geheugen van maar liefst 32 MB. Dit moet compenseren voor de relatieve prestatiedaling als gevolg van het feit dat de twee gekoppelde processoren één en dezelfde systeembus delen. Door combinatie van de nieuwe chipset en de Itanium-koppeling ligt het processorplafond voor HP's Itanium-systemen op honderdachtentwintig processoren. De mx2-technologie verschijnt in het eerste kwartaal van 2004 op de markt.
Deze verzwaring van het Intel-platform is noodzakelijk voor HP aangezien die zijn eigen 64-bit Risc-processoren op termijn laat vallen ten gunste van de Itanium. Eerst brengt het bedrijf nog nieuwe generaties van die eigen chips - PA-Risc en Alpha van het overgenomen Compaq - alvorens de overgang in te zetten. Het bedrijf biedt nu al overgangsmogelijkheden.
De PA-8800-processor, codenaam Mako, komt begin volgend jaar op de markt. Deze chip is uitgerust met een echte dubbele kern waardoor het eigenlijk twee processoren zijn met een directe, snelle verbinding. Serverconcurrent IBM gebruikt een dergelijke opzet al in zijn Power4-chips.

Steun Fujitsu

Serverfabrikant Fujitsu heeft eind vorige maand laten weten zich te concentreren op Intels 32-bit Xeon- en 64-bit Itanium-processoren. Deze aankondiging betreft de Linux-systemen en GS-mainframes van het bedrijf en later ook diens Windows-servers.
Fujitsu komt eind 2004 met multiprocessor-servers op basis van Xeon-chips. Een jaar later moeten mainframes met maximaal honderdachtentwintig Itanium-processoren van de Montecito-generatie verschijnen. De computerproducent werkt ook samen met Intel aan de optimalisering van een Linux-uitvoering voor Fujitsu's grote servers.
Dit is opzienbarend, aangezien de Japanse computerreus, wiens pc-activiteiten in Europa zijn ondergebracht in een joint venture met Siemens, op het hogere Unix-serverniveau een hechte relatie heeft met Sun Microsystems. Fujitsu heeft een eigen kloon, Sparc64, van Suns Ultrasparc-processor waarop diens Unix-variant Solaris draait.

Partners

Intel-directeur Mike Fister is enthousiast over Fujitsu als nieuwe partner. "Dit is echt een heel belangrijke aankondiging. Het is jammer en slecht voor Sun. Ik vond Fujitsu's Sparc-processor altijd beter dan die van Sun." Die serverproducent spreekt deze notie tegen en wijst op het feit dat Fujitsu een generatie achterloopt met zijn kloon.
Fister roemt ook de benchmark-resultaten van NEC's aanstaande Itanium 2-server. Die Windows 2003-machine met 32 processoren is concurrerende Unix-systemen voorbijgestreefd. "Niet op alle gebieden", geeft de Intel-topman toe. "Innovatie komt veelal vanuit onze partners, waaronder NEC en HP. Zij zorgen ervoor dat ons platform hoger in de servermarkt komt."

 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-02-28T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.