Intel diversifieert

Aparte processorlijnen voor laptop en desktop

Intel liet vorige week op zijn Developer Forum (IDF) in San Jose (Californië) de volle breedte van zijn productbereik zien. De chipproducent onthulde nieuwe processoren voor desktops en laptops, maar ook chips voor mobiele telefoons en multimedia-elektronica.

Intel komt dit jaar met twee nieuwe processorreeksen die een verdere diversificatie laten zien. Tot op heden gaat Intel voor zijn desktop- en laptopprocessoren uit van hetzelfde basisontwerp. Dat verandert met de nieuwe Pentium 4-opvolger Prescott en de geheel nieuw ontworpen energiezuinige Pentium-M, codenaam Banias. Laatstgenoemde chip is onderdeel van het Centrino-pakket dat de energiezuinige processor combineert met een chipset en elektronica voor draadloze netwerken. De Pentium-M en Centrino komen op 12 maart uit.
Op de IDF toonde Intel ook zijn nieuwe PXA800f-chip voor mobiele telefoons. Dit product, codenaam Manitoba, is de week ervoor officieus onthuld op de 3gsm-conferentie in Europa. De leverancier demonstreerde een prototype telefoon dat digitale muziek afspeelt terwijl het een spel draait. De eerste twee dagen van de IDF waren doorspekt met dergelijke multimediatoepassingen voor consumenten en het 'digitale huis'.

Stabiel bedrijfsplatform

Voor de bedrijfsmarkt onthulde technisch directeur Pat Gelsinger plannen voor een stabiel platform. Het gaat hier om de garantie drivers niet te veranderen waardoor bedrijven de door hun gebruikte desktop-configuratie kunnen vatten in een 'image' dat langer bruikbaar blijft dan nu het geval is. Bij nieuwe hardware horen normaliter veranderde drivers, waardoor het oude systeem-image vervalt. "De software is dus stabiel, terwijl de onderliggende hardware steeds geavanceerder wordt", aldus de topman.
Directeur Mike Fister verstrekte details over de plannen voor de server- en werkstationmarkt. Hiervoor gebruikt het de Xeon-variant van zijn Pentium 4-processoren en de 64-bit Itanium-chips. Tevens onthulde Fister een verzwaring voor het Itanium-platform, ontwikkeld voor Hewlett-Packard.
Die Intel-partner heeft een zware chipset ontwikkeld, sx1000, die acht tot maximaal 64 Itaniums of HP's eigen PA-risc-chips in een enkele server ondersteunt. Deze chipset, codenaam Pinnacles, verschijnt midden dit jaar op de markt in een achtweg-server. Server-topmodel Superdome krijgt de sx1000 in de tweede helft van dit jaar en gebruikt dan de derde generatie Itanium, codenaam Madison.
Daarnaast kondigde HP een nieuwe technologie aan waarmee het twee Itanium-chips in een enkele processorvoet combineert. Er waren reeds berichten uitgelekt dat HP een Itanium met dubbele processorkern ontwikkelde, maar dat blijkt nu slechts ten dele zo te zijn.

 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-02-28T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.