HP komt met AMD-servers

HP begint met de levering van Proliant-servers gebouwd rondom de Opteron-cpu, de 32/64-bit processor van AMD. Het is voor het eerst dat de hardware- en softwareleverancier servers aankondigt met chips van de Intel-rivaal.

HP is de derde grote serverleverancier die AMD-chips ondersteunt, naast Sun en IBM. Grote achterblijver is Dell. Dat bedrijf stelde vorige week nog dat er onvoldoende vraag is naar servers met deze tussenprocessor op weg naar een volledig 64-bit platform. Fabrikant HP stelt juist toenemende interesse te merken naar dit type platform. "We hielden de AMD-servers tot nog toe in het lab. Omdat de vraag opkomt, komen wij met deze aankondiging", stelt Carol Hess-Nickels, directeur voor de Europese HP-divisie die x86-servers ontwerpt en levert.
Andy Butler, server-analist bij Gartner, is in eerste instantie geschokt door het nieuws. "Voor HP is het belangrijk dat Itanium succesvol is. Maar het kon niet langer weerstand bieden; de vraag naar 32/64-bit chips is te groot." Of ook Dell het beleid gaat bijstellen, weet hij uiteraard niet. "Die leverancier is als geen ander in staat snel te reageren op veranderingen van de markt."
De eerste met AMD-chips ingerichte HP-servers rollen in maart van de band. Rond de zomer komen er ook varianten met Intels 32/64-bit processor. Intel kondigde vorige week aan die chip versneld te gaan uitbrengen. Butler: "Of het nu HP is die Intel hiertoe aanzet, of de komst van de Intel-chip die HP ertoe beweegt deze tussenchip te gaan leveren, is een kip-en-ei-kwestie. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-02-27T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.