Telecommarkt trekt aan

Alcatel ceo Serge Tchuruk positief gestemd over dit jaar

Prijsdalingen en meer ruimte bij telecombedrijven voor investeringen stemmen de Franse fabrikant van telecomsystemen Alcatel optimistisch over het komende jaar.

  
Alcatel ceo Serge Tchuruk: 'voor het eerst in drie jaar durven we weer over winst te praten.'

"Het is een eigenaardig moment. Voor het eerst in drie jaar durven we weer over winst te praten," zei Tchuruk vorige week op een bedrijfsbijeenkomst in Parijs. "Als je mij vraagt waarom de vooruitzichten verbeterd zijn, dan schiet mij als eerste te binnen dat er eigenlijk niet zoveel veranderd is. Een jaar terug klaagde ik ook al over te veel spelers in de telecommarkt. Dat is nog steeds zo. Hetzelfde geldt voor positieve punten als de groeiende vraag naar dsl-apparatuur en crm-systemen van Alcatel, die aanhoudt."

Prijsdalingen

Volgens Tchuruk zijn er het afgelopen jaar sterkere prijsdalingen geweest van producten en diensten dan gepland. Nieuwe oplossingen komen daardoor eerder in beeld. Producten voor ip-telefonie zijn bijvoorbeeld in een jaar tijd 8 procent goedkoper geworden. Ook is het herstel van telecombedrijven sneller ingezet dan verwacht. Daardoor is er meer ruimte voor investeringen, wat de sector ook snel oppakt om geen achterstand op te lopen. Alcatel ziet verder de vraag naar producten voor communicatievoorzieningen over ip-netwerken aantrekken. "De markt is daar klaarblijkelijk nu klaar voor." Tchuruk wil het concern verticale marktsegmenten insturen om deze producten beter op de vraag af te stemmen en er meer van af te zetten.
Alcatel meldde begin deze maand dat de omzet over het financiële boekjaar 2003 afnam met ruim 21 procent tot 12,5 miljard euro ten opzichte van het jaar daarvoor. In het laatste financiële kwartaal van 2003 zag de telecomfabrikant zijn omzet sterk aantrekken. De verkopen stegen met 29 procent tot 3,8 miljard euro vergeleken met het kwartaal daarvoor. Het nettoresultaat over heel 2003 kwam uit op een verlies van 1,9 miljard euro, vooral door herstructureringskosten en afschrijving van goodwill. In 2002 draaide Alcatel nog 4,7 miljard euro verlies.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-02-20T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.