HP predikt standaardisatie

Consolidatie serverlijnen maakt deel uit van 'adaptive enterprise'-strategie

Hewlett-Packard presenteert zijn vorige week gelanceerde servers als derde en definitieve stap in zijn strategie voor ict als nutsmiddel. "We bereiken daarmee meer standaardisatie", aldus marketingmanager Thomas Ullrich van de Enterprise Service-groep.

HP kondigde in mei vorig jaar zijn 'adaptive enterprise'-strategie aan voor de inzet van ict als nutsmiddel. De eerste stap voor de realisatie daarvan was de aankondiging van beheermiddelen in november 2003, vertelt Ullrich. "De tweede stap was de aankondiging van virtualisatie in december vorig jaar. En de derde stap nemen we nu. De doelen zijn: reduceren van kosten en meer aanpasbaarheid mogelijk maken, dus niet alleen een beetje flexibiliteit bieden."

Naar Itanium

De gang naar standaardisatie betreft zowel klanten als HP zelf. De computerleverancier consolideert zijn diverse platformen. Het migreert zijn Nonstop-servers met mips-processoren naar Intels Itanium-processorplatform middels het vorige week onthulde Nonstop Advanced-initiatief. "We komen eind 2004 met de eerste systemen, die dan echt fouttolerant zijn én binair compatibel met huidige Nonstop-systemen." Ullrich benadrukt dat de verkoop en ontwikkeling van mips-systemen nog zeker tot 2006 doorloppt en de ondersteuning tot 2011.
De 9000-servers met Unix en de eigen PA-risc-processor gaan ook over op de Itanium, net zoals de van Compaq - en daarvoor van DEC - afkomstige Alpha-servers met Alpha-processoren. Tot slot heeft HP dan nog de Proliant-servers, eveneens van Compaq afkomstig, met Intels 32-bit processoren. "Ons budget voor onderzoek en ontwikkeling blijft echter hetzelfde, maar het wordt dan niet besteed aan de ontwikkeling van eigen processoren. Hardware is op het cpu-niveau nu een massa-artikel."
Tegelijk met de aankondiging van het Nonstop Advanced-programma, de nieuwe PA-8800 processor, kwam HP met Itanium-servers die de nieuwe LV-variant (Low Voltage) gebruiken. Die 1 GHz chip, bekend onder de codenaam Deerfield, verbruikt maximaal 62 Watt en is bedoeld voor instapservers. "Sommige klanten blijven bij Proliant-systemen vanwege het prijsniveau. Met de LV komt de Itanium binnen hun bereik."

Heterogeniteit

Ullrich ontkent dat de idee van standaardisatie haaks staat op heterogeniteit, wat deels de ontstaansreden is van ict-als-nutsmiddel. "Het is niet standaardisatie versus heterogeniteit. Bij standaardisatie gaat het gebruikers om meer dan één leverancier, dus is het van belang dat producten en technologie uitwisselbaar zijn. Daarvoor moeten leveranciers open standaarden gebruiken. HP werkt bijvoorbeeld samen met IBM en Cisco aan een api voor grids."
"Bedrijven gaan over van verticaal geïntegreerde ict - waarbij hardware, besturingssysteem en applicaties afkomstig zijn van één leverancier - naar horizontaal geïntegreerd. Dat kun je dan kruislings koppelen en dan virtualiseren." De marketingmanager benadrukt dat HP dit niet als maatwerk aanbiedt, maar juist als herhaalbare oplossing. "Daarvoor hebben we onze referentiearchitectuur Darwin opgezet."
"De Itanium is nu een platform waar Windows, Linux, Open VMS en HP-UX op draaien." Ullrich ziet dit als de verenigende laag die ict moet vereenvoudigen, standaardiseren. Concurrent IBM kiest er juist voor Linux te laten draaien op zijn diverse processorplatformen, al dan niet als virtuele machine op het eigen besturingssysteem. De Duitse HP-marketingmanager zegt dat IBM met die aanpak geen standaardisatie biedt. "Zij verkopen nog steeds h�n hardware, dus klanten zitten daaraan vast. Dus is dat toch verticale integratie van ict."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-02-20T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.