Optimisme voor chipmarkt 2004

'De draadloze sector blijft de groei aanvoeren'

De verkoop van chips zit nu echt in de lift. Dit concludeert de branche-vereniging SIA (Semiconductor Industry Alliance) naar aanleiding van de wereldwijde afzetcijfers voor het vierde kwartaal. Het voorspelt dan ook een goed 2004.

  
Chipproducent AMD breidt zijn fabriek te Dresden (fab30) uit met een forse aanbouw (fab36) die chipschijven (wafers) van 300 millimeter gaat produceren. Deze fabriek is naar verwachting in 2006 gereed. De EU hechtte vorige week haar goedkeuring aan de Duitse subsidies hiervoor.

De halfgeleiderindustrie beleefde vorig jaar een omzetgroei van 18,3 procent naar 166,4 miljard dollar. Dat groeipercentage is één van de hoogste van de afgelopen jaren. In 2002 bedroeg de wereldwijde omzet 140,8 miljard dollar.
De groei in 2003 is met name te danken aan het aantrekken van de pc-markt tegelijk met voortdurende vraag naar consumentenelektronica. In de eerste helft van 2003 was er echter een lichte dip in de verkoop van chips. De SIA stelt nu dat de gevolgen daarvan zijn gecompenseerd door een wat sterker aantrekken in de tweede helft van het jaar.
"De draadloze sector blijft de groei aanvoeren, maar de pc-markt is in 2003 ook hersteld met een afzettoename van 11 procent", zegt SIA-president George Scalise. "We zien ook een revolutie in de wereldwijde consumentenmarkt, nu consumenten nieuwe technologie en intelligente, multifunctionele apparaten aanschaffen, zoals cameratelefoons, handcomputers en dvd-spelers."

Herstel dit jaar

De vereniging is dan ook goed gemutst voor 2004. "De opwaartse beweging van de industrie, verdeeld over alle productsectoren en geografische markten, voert ons naar nog een jaar van sterke groei. Wij verwachten nu voor 2004 een groei van meer dan 19 procent", zegt de SIA-president.
Oorspronkelijk had de branche-organisatie voor 2003 een groei verwacht van 19,8 procent. Die prognose werd vanwege de oorlog in Irak en de Sars-epidemie in Azië fluks bijgesteld naar 10 procent. Na het wegvallen van die twee negatieve invloeden verhoogde de SIA de schatting naar 15 procent om het uiteindelijk toch maar weer op 10 procent te houden.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-02-13T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.