HP prijst Itanium en PA-Risc aan

Hewlett-Packard lanceerde begin deze week een nieuwe generatie van zijn PA-Risc-processor. Naast die PA-8800, voorzien van een dubbele kern, presenteerde het ook lichte servers met de nieuwe Itanium LV, codenaam Deerfield.

De LV-variant (Low Voltage) van Intels Itanium verbruikt relatief weinig energie, maar is echter nog niet geschikt voor serverbladen. "Bovendien moet ook de hardware- en software-infrastructuur daarvoor nog worden gecreëerd", zegt marketingdirecteur Thomas Ullrich.
Naast de hardware-aankondigingen lanceerde HP versie 8.1 van zijn besturingssysteem OpenVMS, dat hiermee ook op Itaniums draait. "8.1 is een evaluatieversie voor de eigen software van gebruikers. Versie 8.2, die in de tweede helft van dit jaar verschijnt, is echt voor bedrijfskritisch gebruik."

Sun en AMD

Een dag na de HP-aankondiging onthulde Sun Microsystems een nieuwe uitvoering van zijn Ultrasparc IV. Die risc-processor is nu ook voorzien van een dubbele kern. Overigens levert IBM al sinds eind 2001 zijn Power4-processor met dubbele kern. Daarnaast lanceerde Sun serverbladen met Intels Xeon-processoren en instapservers met AMD's Opteron-processoren. Die semi-64-bit chips hebben - in tegenstelling tot Intels 64-bit Itanium - ook een hoog prestatieniveau voor 32-bit software.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-02-13T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.