Novell neemt heft in handen bij Novonyx en gokt op Java

Websites en intranetten voortaan direct op Netware-platform

Novonyx, een onderneming die Netscape samen met Novell had opgezet, valt in de nabije toekomst onder het management van laatstgenoemde. Verder krijgt Netware 5 (code naam Moab) een aantal extra mogelijkheden ten opzichte van voorgaande versies en heeft Novell een fonds van vijftig miljoen dollar in het leven geroepen om de ontwikkeling van Java software te stimuleren.

Novonyx was opgericht om server-software van Netscape over te zetten naar het Netware-platform; een cruciale ontwikkeling voor Novell. De eerste vruchten van de samenwerking zijn enkele weken geleden gelanceerd: Fast Track Server for Netware en Enterprises Server for Netware. Deze producten zullen onder de merknamen Novell of Netscape worden verkocht.
Netware 5 zal naast het eigen IPX-protocol ook werken met IP, het standaard Internet-protocol. De integratie van IPX- en IP-netwerken moet zo eenvoudig mogelijk verlopen. Netware 5 leunt sterk op Novell Directory Services (NDS), software die het beheer van grote, complexe netwerken moet vereenvoudigen. Met NDS is het binnenkort ook mogelijk IP-adressen te beheren.

Bundeling

Netware 5 wordt gebundeld met Netscape Fast Track Web Server. Daardoor zijn gebruikers in staat websites en intranetten direct op het Netware-platform te draaien. Het betreft een native port van Fast Track naar de Netware-omgeving. Daarmee wordt Netware volgens de leverancier een van de snelste webserver-platformen omdat het netwerkbesturingssysteem is geoptimaliseerd voor bestandstransport. Woordvoerders van Novell en Netscape claimen dat Fast Track op Netware sneller is dan alle andere Fast Track server implementaties waaronder die voor Linux en Windows NT. Novell gokt op Java en heeft de Java virtual machine geïntegreerd in de kernel, zodat de verwerking van Java-applets sneller kan verlopen.
Binnen enkele maanden komt er een Netware-versie die speciaal gericht is op het midden- en kleinbedrijf en die niet meer dan 25 gebruikers ondersteunt. De software zal minder dan duizend dollar gaan kosten voor een vijf-gebruikerslicentie, inclusief Netscape's Fast Track Webserver en Communicator software. Deze actie lijkt het antwoord van Novell op de recentelijk gelanceerde eenvoudige versie voor 25-gebruikers van Windows NT.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-02-13T00:00:00.000Z Ad Mulder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.