Data General en Sequent vechten om Numa-markt

Architectuur is logisch vervolg op symmetrische multiprocessing

Er is een flinke strijd ontbrand op de markt van Numa-systemen, een variant op symmetrische multiprocessing. Volgende week introduceert Sequent zijn Non Uniform Memory Access-oplossing. In de lente komt Data General met nieuwe produkten.

Data General claimt dat het vorig jaar al voor een bedrag van vijftig miljoen dollar Numa-systemen heeft verkocht. Sequent houdt vol dat het een technische voorsprong van een jaar heeft en dat er wereldwijd al meer dan tweehonderd systemen zijn verkocht, waarbij een groot aantal orders boven de 5 miljoen dollar liggen.
Numa is een techniek voor het bouwen van systemen, die is afgeleid van symmetrische multiprocessing (smp). De verwerkingskracht van smp-systemen neemt recht evenredig toe met het uitbreiden van het aantal processoren. Dat geldt tot ongeveer 16 processoren. Daarboven wordt de verhouding ongunstiger als gevolg van het werken met één bus. De Numa-techniek kan hiervoor een oplossing bieden, omdat deze werkt met moederborden met vier P6-processoren. Dankzij een snelle verbinding tussen de borden levert een Numa-systeem prestaties die tien keer hoger liggen dan de conventionele smp-systemen.

Gegevenspakhuizen

Smp-systemen worden vooral gebruikt bij online transactieverwerking. Nu er applicaties komen die hogere eisen stellen, zoals gegevenspakhuizen, verwerking van video en webservers bereiken de smp-systemen de grens van hun mogelijkheden. "Vooral bij deze toepassingen kunnen Numa-systemen uitkomst brengen", zegt Steve Baxter, vice president Europe van Data General.
De goedlachse Baxter komt vinnig uit de hoek op de stelling dat Sequent een stuk voorligt op het gebied van deze architectuur. "Sequent roept wel steeds dat ze voorliggen, maar ze vergeten erbij te vertellen dat zij gebruik maken van bedrijfseigen technieken. Data General werkt met volledig open systemen en met standaard componenten waardoor we aanzienlijk goedkoper zijn." Deze week introduceerde Sequent zijn nieuwste Numa-systemen. Bij het ter perse gaan van deze uitgave waren de gegevens hierover nog niet bekend.

Overgang

Baxter geeft toe dat Data General de afgelopen jaren een flinke ommezwaai heeft gemaakt en dat er fors is gereorganiseerd. Sinds 1989 is het aantal werknemers teruggelopen van 15.000 naar nauwelijks 5000. "Toen ik in 1989 bij Data General ging werken kwam ruim 90 procent van de omzet uit bedrijfseigen systemen. Nu is het grootste deel van de omzet afkomstig uit open systemen. Nog maar 4 procent komt uit bedrijfseigen systemen."
Kenmerkend voor de andere koers is het accent op het Internet. Daarvoor ontwikkelde Data General het produkt Cybershield, dat opvalt door de hoge graad van beveiliging die valt in de zogenoemde B2-categorie. "Het werken met Internet heeft vorig jaar in Engeland tot flinke rellen geleid. Hackers slaagden erin de inhoud van webpagina's van een politieke partij te veranderen, waardoor kiezers op het verkeerde been werden gezet", stelt Baxter.
Volgens een rapport van de Gartner Group is het sterke punt van Cybershield dat het is gebaseerd op het werken met geïsoleerde eilanden. Daardoor blijft een mogelijke inbraak beperkt tot één gebied.
 
Beveiliging onder Unix
Onderzoekers van de Gartner Group wijzen erop dat de problemen op het gebied van beveiliging te wijten zijn aan de slordige manier waarop dit in veel Unix-communicatieprogramma's is geregeld. Veel programma's werken onder een 'superuser user ID' die overal toegang toe heeft en alles mag wijzigen.
Het rapport bevat een aantal opvallende voorbeelden van interne aanvallen op het Net, die behoorlijk uit de hand hadden kunnen lopen.
Zo meldden Engelse kranten in november 1996 dat iemand erin was geslaagd door te dringen in het netwerk van gelduitgifte-automaten. Het ging hierbij onder andere om het aftappen van pincodes. De inbraak, die tot stand kwam door hulp van een medewerker van PTT Telecom, werd op het nippertje voorkomen.
In september 1996 lukte het een ontslagen medewerker om door te dringen op het terrein van de kerncentrale. Hij was door een oud-collega voorbij de diverse beveiligingen geloodst. Hij wilde 'persoonlijke gegevens' van het intranet van de centrale halen. Ook hij werd op het nippertje betrapt.
Kortom, voordat een onderneming zijn bedrijfskritische gegevens aan het Net toevertrouwt, zal hij de beveiliging goed onder controle moeten hebben, waarbij het grootste gevaar van de eigen gebruikers lijkt te komen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-02-14T00:00:00.000Z Wim Amerongen