Intel stort zich op stroombesparing

Nieuwe processortechnologie moet ook temperatuur omlaag brengen

Intel heeft deze week details onthuld over zijn aanstaande processortechnologie Foxton. Deze moet het stroomverbruik verminderen en daarmee ook de hitte die een processor afgeeft.

Foxton meet het energieverbruik en past voltage en kloksnelheid aan op basis van de behoefte (demand-based switching). De technologie verlaagt of verhoogt dus het verbruik door de processor bij een lichte belasting langzamer en bij een hoge belasting sneller te laten draaien. Dit is een afgeleide van technieken voor laptopchips.
De energiebesparende technologie debuteert in het vierde kwartaal dit jaar in de volgende generatie (codenaam Montecito) van de 64-bit Itanium 2-processor. De huidige uitvoering met 9 MB cache-geheugen (Itanium 2 9M) verbruikt maximaal 130 Watt, terwijl de beter presterende Montecito 100 Watt verbruikt. De 9M draait op maximaal 1,6 GHz, Montecito in de eerste uitvoering op 2 GHz. Foxton komt later ook in Intels 32-bit Xeon-processoren.

Dualcore

De volgende Itanium-generatie dankt zijn lagere voltage en hogere prestatieniveau ook aan het gebruik van twee verwerkingskernen. De dualcore-processor is bovendien multithreaded waardoor elke kern meerdere applicatiedelen (threads) kan afhandelen.
Intel brengt dualcore eerst - en eerder dan aanvankelijk gepland - naar de massamarkt. De eerste dualcore Pentium 4-processoren komen in het tweede kwartaal al op de markt. De chipfabrikant meldt dat de massaproductie nu al op gang komt. Intels dualcore-technologie verschijnt in de zware en dure Extreme Edition-reeks, bedoeld voor pc-liefhebbers en gamers, en in de Pentium 4 800-serie, codenaam Smithfield.
Bij laatstgenoemde is HyperThreading echter uitgeschakeld. Bovendien zou die eerste dualcore van Intel meer energie verbruiken; maar liefst 130 Watt. Dit melden nieuwssites op basis van uitgelekte Intel-documenten. Het huidige Pentium 4 EE-topmodel verbruikt ruim 115 Watt. De speculatie luidt dan ook dat Smithfield geen 'echt' dualcore-ontwerp zou zijn, maar een samenvoeging van twee Prescott-kernen van de huidige Pentium 4.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-11T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.