'Linux haalt Microsoft in'

Ex-Suse cto Nalbach: 'Binnen twee jaar dominant serverbesturingssysteem'

Linux is binnen twee jaar het meest gebruikte besturingssysteem voor servers. Dat zegt Boris Nalbach, de voormalige cto van Linux-distribiteur Suse. "Microsoft zal zich snel aan Linux moeten aanpassen. Doet het dat niet, dan zal het concurrentienadelen ondervinden."

SCO
Nalbach haalde tijdens de bijeenkomst in De Bilt ook flink uit naar SCO, het bedrijf dat IBM ervan beschuldigt dat het Unix-kernelcode naar Linux liet uitlekken. SCO slaat inmiddels ook dreigende taal uit naar bedrijven die Linux inzetten. Om ongerustheid weg te nemen, heeft Novell de Suse-servergebruikers gevrijwaard van SCO-claims.
Nalbach is ervan overtuigd dat SCO de rechtszaak verliest. "Hun beschuldigingen ontberen ieder fundament. Wij hebben zelf naar de code gekeken en: we hebben geen idee waar SCO op doelt." "Het motief achter die claims is gewoon het gebruik van Linux te ontmoedigen."
De komende dominantie van Linux leest Nalbach af uit cijfers van ict-onderzoeksbureau IDC. "Mijn ervaring bevestigt die cijfers. Bedrijven willen niet afhankelijk zijn van een enkele leverancier - dat is een strategie. Heel Wall Street werkt met Linux. Geloof mij, ik werk met die bedrijven."
Hij stelt daarnaast dat de meeste softwarebedrijven hun applicaties gereed maken voor Linux. "Die zien in dat ze extra kansen krijgen als ze met dat Linux-ding meedoen." De topman sprak vorige week op een bijeenkomst van Linux-dienstleverancier Stone It. Nalbach is sinds de overname door Novell verantwoordelijk voor de Europese open broncode-strategie van dit bedrijf. Deze netwerksoftwarefabrikant nam vorig jaar eerst de Amerikaanse Linux-desktopmaker Ximian over en vervolgens de Duitse Linux-distributeur Suse. "We werken nog met Windows NT, moet ik bekennen. Makkelijk te gebruiken, maar wat stabiliteit betreft een rommeltje."

Wantrouwen

Nalbach claimt dat overheden er veel belang bij hebben onafhankelijk te worden van de Amerikaanse softwaregigant. "Zelfs de Chinezen zeggen dat ze Windows wantrouwen. En zij doen niet vaak sterke publieke uitspraken."
Vergelijkend warenonderzoek toont volgens hem aan dat Linux-servers beter presteren dan die van Microsoft. "Onze prestaties zijn keer op keer van hoger niveau. Je bent met minder hardware beter uit."
Een ander belangrijk aspect is de veiligheid van de ict-systemen; volgens hem is de open broncode-gemeenschap veel sneller met het opspeuren en repareren van softwarefouten. "Wij zijn tenminste volledig eerlijk, en transparant. Het is onacceptabel dat ik weken moet wachten op een lapmiddel van Microsoft. Wat moet ik in de tussentijd doen? Mijn computers uitzetten?"< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-02-06T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.