Het Net in drie maanden naar 200.000 gebruikers

Voorportaal Internet lijkt in behoefte te voorzien

Dit artikel delen:

Het Net, het Nederlandse deel van de elektronische snelweg dat een zelfstandig bestaan leidt naast Internet, groeit redelijk snel. Drie maanden na de start begin oktober maken 200.000 klanten regelmatig gebruik van dit medium.

Herman Wessels, directeur van PTT Telecom Internet-diensten, is ervan overtuigd dat Het Net voorziet in de behoefte aan overzichtelijke elektronische informatie. Bovendien blijven de kosten van het surfen op Het Net laag omdat het publiek alleen maar lokale telefoonkosten kwijt is. De software is gratis.
Van de CD-rom die nodig is om gemakkelijk Het Net op te kunnen gaan, zijn al een half miljoen exemplaren uitgedeeld. Gemiddeld zo'n 75.000 keer per dag belt men in op Het Net. Het aantal verstrekte e-mail boxen is inmiddels de grens van 50.000 gepasseerd. Een hoog percentage (86 procent) geeft zich op voor officiële registratie in de e-mail gids.

Belangstelling bedrijven

Ook het bedrijfsleven toont toenemende belangstelling voor Het Net. Dagelijks melden zich 30 à 40 organisaties die plannen zeggen te hebben voor aansluiting. Op Het Net presenteren zich nu 700 organisaties rechtstreeks. Achter een adres steken vaak weer tientallen andere organisaties, zodat inclusief deze 'links' enkele duizenden bedrijven 'aanwezig' zijn.
Het initiatief van PTT om Het Net te beginnen stond aanvankelijk aan veel kritiek bloot. Met name het vrijgevochten Internet-wereldje ontving dit initiatief met enige scepsis. Doel was vooral de gewone man kennis te laten maken met Internet-achtige toepassingen. PTT Telecom wilde deze nieuwe media voor een breed publiek toegankelijk maken. De eerste ervaringen duiden erop dat dit gaat lukken; postorderbedrijven krijgen via Het Net een behoorlijke respons van hun doelgroep: de huisvrouw. "Het Net werkt duidelijk drempelverlagend", aldus Wessels.
Dat gebruikers van Het Net na eenmaal de smaak te pakken hebben gekregen verder gaan kijken op Internet, is voor PTT Telecom geen verkeerde zaak. Hoewel Het Net zeker ook de functie van voorportaal heeft, gelooft PTT Telecom in een apart Nederlands domein dat afgesloten is van het grotere Internet. Snelheid en overzichtelijkheid zijn daarbij de grootste troeven. n
 
Forse investering
De komst van PTT Telecom op de elektronische snelweg is met flinke investeringen gepaard gegaan. Liefst 600 miljoen gulden stopte PTT Telecom in de aanleg van een nieuwe 'backbone' die de basis vormt van Het Net. Dit hoge snelheids-netwerk maakt gebruik van de zogenoemde atm-technologie. De PTT biedt bestaande aanbieders van Internet-toegang ook aansluitingen op de IP-backbone, het universele inbelnetwerk. De prijs per poort naar Internet is sinds haar komst gezakt. NLnet, een aanbieder van lijnen en poorten naar Internet voor 'access providers', beschuldigde de PTT vorig voorjaar van prijsdumping. Maar het inmiddels door Amerikanen overgenomen NLnet heeft nu zelf de prijzen alweer verder verlaagd.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-01-30T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.