Intel mikt met Katmai op zakelijke markt

'32-bit architectuur nog lang niet afgeschreven'

Intel onthulde vorige week de processoren van de volgende generatie. Deze nieuwe familie 32-bit chips, draagt de codenaam Katmai en is bedoeld voor de bedrijfsmarkt. Verschillen met de Pentium II zijn niet spectaculair. Met name de communicatie met het cache-geheugen (vanaf 300 MHz) en het systeem (100 MHz) verloopt sneller, terwijl de processor kloksnelheden haalt van 500 MHz. De Katmai komt in de eerste helft van 1999 op de markt.

Ondanks de overgang naar 64-bit chips, waarvan Merced de eerste zal zijn, stopt Intel niet met de ontwikkeling van de 32-bit architectuur. Het bedrijf heeft zelfs nòg een 32-bit project op stapel staan, onder de codenaam Willamette. Deze processor komt na Katmai op de markt, maar nog vóór Merced die eind 1999 verkrijgbaar moet zijn. Intel mikt met de eerstkomende serie, de Katmai-familie, op de zakelijke markt voor applicaties als object-georiënteerde databases. Hiervoor bevatten deze chips zeventig nieuwe MMX-instructies voor betere prestaties bij berekeningen met zwevende komma's, 3D-intensieve applicaties en toekomstige technologieën, zoals natuurlijke spraakherkenning.

Aanprijzen

Intels softwaredivisie is al ruim een jaar bezig met het aanprijzen van dit nieuwe platform bij software-ontwikkelaars. Deze krijgen komende zomer al de eerste systemen met Katmai-processoren. De chipproducent verwacht dat er hierdoor veel zakelijke en consumentenapplicaties gereed zullen zijn op het moment dat de chip uitkomt.
Overigens lanceert Intel eind deze maand diens nieuwste Pentium II-processor, die een kloksnelheid heeft van 333 MHz. Deze geringe snelheidswinst (33 MHz) wordt nog gedrukt doordat ook deze chip de ouderwetse systeembus van 66 MHz gebruikt. In toekomstige processoren wordt de systeembus opgepept naar snelheden van 100 MHz, naar verwachting vanaf het midden van dit jaar. Ook de communicatie met het Level 2-cache wordt op termijn opgevoerd naar minimaal 300 MHz. De eerstkomende Pentium II van 333 MHz is als eerste gefabriceerd middels het geavanceerde 0,25 micron-productieproces. Volgens Intel kan de Pentium II hierdoor uiteindelijk snelheden bereiken van minstens 450 MHz.

Intel bedreigt Risc

Onderzoeksbureau IDC constateerde al een lichte daling in de verkoop van zware servers vorig jaar. Analisten van dit bureau menen dat dit is veroorzaakt doordat klanten wachten op dergelijke verbeterde Pentium II-chips. Deze bieden grotere snelheidswinsten en zijn schaalbaar boven het huidige maximum van twee processoren per machine. Onderzoeksbureau Dataquest meent dat de servermarkt komend jaar aanzienlijk zal groeien dankzij de Pentium II. Bovendien voorspelt het dat Intel hiermee de markt bedreigt voor Risc-processoren van ondermeer Sun en Digital Equipment Corporation.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-01-23T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.