Computermalaise

Na PC-fabrikanten lijken serverproducenten aan de beurt

De tegenvallende verkoop van computers breidt zich volgens financieel analisten uit naar de markt voor servers. De afgelopen maanden kampten de grote fabrikanten van pc's al met een relatief kleinere afzet en daaruit voortvloeiende winstwaarschuwingen en tegenvallende omzetcijfers. Dit leek echter beperkt tot de pc-sector en dan met name de Amerikaanse markt.

Dataquest voorspelde recentelijk nog dat de verkoop van PC's dit jaar weer sterk zou toenemen.
Computerconcern Hewlett-Packard waarschuwt echter voor tegenvallende resultaten die niet alleen voortkomen uit zijn pc-activiteiten. President Carly Fiorina stelt dat de inkomsten lagen uitpakken als gevolg van een abrupte daling in de uitgaven van bedrijven aan zware it-apparatuur. De oorzaak hiervan is een algemene dip in de economie. HP verwacht pas verbetering in de tweede helft van dit jaar.
In november stelde HP zijn voorspellingen voor het vierde kwartaal reeds bij van 0,51 dollar winst per aandeel naar 0,41 dollar. Vorige maand verzekerde Fiorina nog dat haar bedrijf in 2001 beter zou presteren en voor het eerste kwartaal zeker de Wall Street-verwachtingen zou waarmaken. Eerder deze maand moest de topvrouw die woorden inslikken; HP gaat nu uit van 0,35 tot 0,40 dollar winst per aandeel, in plaats van 0,44 dollar winst per aandeel.
Serverleverancier Sun Microsystems kampte op de valreep van 2000 met een zelfde onvoorziene daling in de verkoop en beperkte zijn uitgaven. Zo wist het bedrijf toch uit te komen op de financiële resultaten die voorspeld en verwacht waren. Sun boekte in het vierde kwartaal een omzet van 552 miljoen dollar, wat een stijging van 56 procent is, vergeleken met dezelfde periode in 1999.

Obstakels

Naast de pc-markt plaatsen analisten nu ook kanttekeningen bij de servermarkt. Onderzoeksbureau Metagroup voorziet dit jaar obstakels voor de diverse leveranciers van Unix-systemen. Daarbij zou met name Sun het moeilijk krijgen, aldus analist William Zachmann van Meta.
Naast de algehele economische dip remt ook de malaise in de dotcom-wereld bedrijven als Sun, dat veel van zijn groei dankt aan internetfirma's. Daarnaast perken traditionele ondernemingen hun internetprojecten in. Metagroup stelt dat de drie grootste Unix-leveranciers - Sun, HP en IBM - met name gevoelig zijn voor de economische dip. Waarschijnlijkheid zullen it-gebruikers projecten niet schrappen, maar goedkoper willen uitvoeren, aldus Zachmann.
Sun reageert met de stelling dat internet slechts goed is voor een klein deel van zijn marktbereik. Een jaar geleden lieten directeuren echter weten dat de explosieve dotcom-uitbreiding verantwoordelijk was voor de groei van het bedrijf.

Matig 2000

Onderzoeksbureau Gartner is minder negatief over 2001 en stelt dat het afgelopen jaar matig was voor computerfabrikanten. Die bedrijven hebben deze conclusie reeds getrokken. Volgens Gartner lag de pc-verkoop in het vierde kwartaal van 2000 wereldwijd slechts 10 procent hoger dan in dezelfde periode in 1999.
In de Verenigde Staten bedroeg deze tegenvallende stijging zelfs maar 6,4 procent. Over het hele jaar was de pc-verkoop met 14,5 procent gestegen ten opzichte van 1999 naar 134,7 miljoen machines. De Amerikaanse jaargroei lag op 10,3 procent naar 49 miljoen pc's.
De harde klappen vielen eind vorig jaar, wat traditiegetrouw juist het meest gunstige pc-seizoen is. Gartner stelt dat pc-fabrikanten onaangenaam verrast zijn door een verzadiging in hun kernmarkten gepaard aan de algehele neergang van de economie. Wel uit het onderzoeksbureau optimistische geluiden voor het lopende jaar. Daarbij richt Gartner zijn optimisme met name op de bedrijfsmarkt in Europa (zie grafiek).

Sussen

Diverse it-directeuren, waaronder Microsoft-president Steve Ballmer, proberen de onrust te sussen door positieve verwachtingen uit te spreken. Ballmer voorspelt dat zijn bedrijf minder hard geraakt wordt door de economische dip dan andere it-leveranciers.
"Ik denk dat deze economische dip ons minder hard raakt dan sommige andere bedrijven. De pc-verkoop fluctueert toch rond een bepaalde investeringsgrens (mede ingegeven door vaste opwaarderingcycli - red.). Leveranciers van big iron-infrastructuur kennen dat niet", verwijst Ballmer naar serverleveranciers als IBM en Sun Microsystems. Ironisch genoeg hebben pc-fabrikanten als Gateway en Hewlett-Packard tegenvallende financiële resultaten bekendgemaakt. Gateway heeft zelfs ontslagen aangekondigd.
Begin deze week liet pc-leverancier Dell weten dat zijn lopende kwartaal minder gunstig uitpakt dan verwacht. In plaats van 0,26 dollar winst per aandeel verwacht Dell op 0,19 dollar uit te komen. De pc-fabrikant is niet bepaald optimistisch gestemd over de komende maanden en schaart zich achter Bear Stearns-analist Andrew Neff, die consolidatie voorspelt voor de grote pc-fabrikanten.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-26T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.