Musea lopen voorop bij implementatie multimedia

AMSTERDAM - Het Rijksmuseum ontwikkelt samen met Olivetti Nederland een nieuw informatiesysteem onder de naam Amsterdam Rijksmuseum Interactief. Na de National Gallery in Londen en dat van Washington is het Rijksmuseum het derde museum ter wereld dat zo'n geavanceerd multimedia-systeem krijgt.Over ongeveer een jaar kunnen museumbezoekers gegevens over 4000 schilderijen en andere kunstobjecten opvragen. Dit kan in de vorm van tekst, geluid, beeld en film. Ook is het mogelijk van teksten een afdruk te maken.

Verder is de Museumserver op Internet geïntroduceerd. Op dit platform brengen veertien Nederlandse musea hun collecties onder de aandacht. Bovendien wordt dagelijks een overzicht gegeven van wat de museumbezoeker allemaal kan verwachten. Dit wordt elke dag ververst. Museumserver laat bij wijze van start op Internet werk van de Tsjech Milan Kunc zien. Het adres van deze server luidt: http://www.museumserver.nl/.

Teylers virtueel

Het Haarlemse Teylers Museum zegt als eerste in Nederland een virtueel museum op Internet te hebben geopend. Het museum is al sinds februari 1995 via Internet te bezoeken. Tot voor kort bleef de informatie beperkt tot het gebouw en de exposities, maar nu kan de bezoeker ook een virtuele rondleiding krijgen. Men loopt als het ware door het museum. De bezoeker kan de meest interessante voorwerpen uit de collectie zien.
Teylers is beroemd om de 22 tekeningen van Michelangelo, die het in bezit heeft. Ook de natuurkundige instrumenten uit het museum zijn een bezoek waard. Verder zijn er naast schilderijen en tekeningen allerlei fossielen, mineralen, penningen en munten te zien. Het Teylers Museum heeft ook 150.000 boeken over natuurlijke historie. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-01-26T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.